فارس، تعطیلی فعالیت شرکت بورسی پتروشیمی اصفهان در حالی طی چند روز اخیر خبرساز شده که پیگیری ها از منابع مختلف نشان می دهند این تعطیلی ناشی از مسائل و ابهاماتی بوده است که در آن سهامدار عمده نقش ویژه ای داشته و می تواند با شفاف سازی و رو در رو شدن با خبرنگاران و مسئولان دولتی و سازمان بورس و سهامداران به حل این موضوع کمک کند.
دراین میان تاکنون امکان دسترسی و ارتباط با متولی اصلی این موضوع و رئیس هیئت مدیره پتروشیمی اصفهان یعنی بهروز ریخته گران اصفهانی مهیا نشد ولی خبرگزاری فارس آماده دریافت نظرات و پاسخ گویی به سئوالات مطروحه در این گزارش بوده و بعد از انتشار این گزارش سعی خواهد کرد تا با مدیرعامل آن گفت وگو کند.
*سابقه تغییر مالکیت در پتروشیمی اصفهان
بررسی ها از سابقه تغییر مالکیت در شرکت 30 میلیارد تومانی پتروشیمی اصفهان حکایت از آن دارد که در آبان 89 بلوک 34.34 درصدی این شرکت از سوی خدمات مدیریت صبا تامین به وکالت از طرف شرکت سرمایهگذاری پتروشیمی و شیمیایی تامین عرضه شد که بعد از تقاضای دو گروه ، این بلوک توسط خودروسازی ماهور اسپادانا به ارزش تقریبی 62 میلیارد تومان و به صورت 30 درصد نقد و باقی اقساط خریداری شد.
بنابراین با احراز قطعیت این معامله، یزدانجو رئیس سازمان تامین اجتماعی از طرف سرمایهگذاری پتروشیمی و شیمیایی تامین از ترکیب سهامداری و هیئتمدیره پتروشیمی اصفهان خارج شد و جای خود را به بهروز ریخته گرانی داد که پیش از این هم اقدام به خرید شرکت بورسی لاستیک دنا از تقی گنجی و سپس فروش آن کرده بود.
این درحالی است که وی بلوک 68 درصدی پتروشیمی بیستون (بیش از 340 میلیون و 497 هزار سهم )متعلق به ملی صنایع پتروشیمی را هم در 22 خرداد به ارزش 88.2 میلیارد تومان از طریق فرابورس خریداری کرده و در شرف تملک 40 درصد سهام از بانک سرمایه (متعلق به شهرداری) در صورت قطعی شدن رای دادگاه است.
* حرف و حدیث های بعد از واگذاری
در پی معامله بلوک 34 درصدی پتروشیمی اصفهان و حضور بخش خصوصی در آن ، برخی از سهامداران به آینده شرکت امیدوار شدند،اما گروه دیگری با توجه به وضعیت بعد از واگذاری شرکت هایی چون هپکو، ایرالکو و صدرا و غیره ابزار نگرانی کردند.
این خوش بینی و بد بینی درسال گذشته نمود چندانی نداشت، اما بعد از گذشت حدود 18 ماه از زمان جابجایی دولت و بخش خصوصی ،حرف و حدیث ها در مورد این شرکت شروع و با تعطیلی فعالیت آن به اوج خود رسیده است. تعطیلی از که از قرار معلوم در دی ماه سال گذشته هم به مدت چند وقت رخ داده بود.
*ابهامات و سئوالات کارشناسان و مسئولان
براساس این گزارش،درحالی دلیل تعطیلی فعالیت های پتروشیمی اصفهان از 4 تیر ماه به این سو ، بدهی سنگین حدود 230 میلیارد تومانی به پالایشگاه اصفهان اعلام شده که صورت های مالی و گزارش حسابرس و بازرس قانونی شرکت برای سال مالی منتهی به اسفند 90 نشان می دهد اولا" سهامدار عمده این شرکت یعنی ریخته گران با ایجاد دو شرکت دبی نت لینک و فونیکس در امارات متحده عربی، اقدام به صادرات محصولات و فروش آن به ارزش تقریبی 170 میلیارد تومان کرده، اما این ملبغ وارد کشور نشده است. ثانیا" پتروشیمی اصفهان حدود 76 میلیارد تومان به شرکت یک میلیارد تومانی برج سازان اسپادانا داده که هیچ ارتباط صنفی و کاری با آن ندارد و تاکنون هم این مبلغ دریافت نشده است.
در این رابطه برخی از کارشناسان و مسئولان این سئوالات را مطرح می کنند که چرا وجوه حاصل از صادرات به کشور باز نمی گردد و چرا سهامدار عمده اقدام به تسویه حساب و یا پرداخت بخشی از بدهی ها به پالایشگاه اصفهان نمی کند؟همچنین چه دلیلی داشت که 76 میلیارد تومان به شرکتی یک میلیارد تومانی داده شود و هنوز هم آن طلب سنگین دریافت نشود؟ آیا سهامدار عمده که حدود 30 درصد از مبلغ معامله 62 میلیارد تومانی را داده و بین 200 تا 300 میلیارد تومان درآمد کسب کرده است حاضر به ورشسکته شدن شرکتی 30 میلیاردتومانی با ارزش روز 281 میلیارد تومانی خواهد شد؟
گزارش از: علی رضایی زاده