چارقد: این بار نوبت زنان بود. قرار ملاقات تمام بانوان گوشه و کنار جهان که از ۸۳ کشور گرد هم جمع شدند، تا زنان شبیه خود را بشناسند و با ادبیات مشترک مقاومت با یکدیگر حرف بزنند؛ زنانی که بیدار شدند و باعث بیداری.
از خوبیهای زندگی در یک شهر زیبا و تاریخی این است که حتی اگر نتوانی در اجلاس زنان و بیداری اسلامی شرکت کنی، میتوانی خودت را به محل تجمعشان در اصفهان برسانی و چند کلمهای با آنها حرف بزنی، دوست شوی، از تأثیرات بینالمللی اجلاس با هم بگویید، ایمیل بگیری و بدهی؛ حتی مابین حرفها دربارهی یک کار زنانه صحبت کنید؛ آشپزی! مثلا خورش ماست حسابی به دهانشان مزه کرده باشد. درمورد آن بپرسند و مواد لازم دسر خاص اصفهانی و سختیهای درستکردنش را توضیح دهی تا امتحان کردنش را یکییکی به همدیگر پیشنهاد خاص بدهند!
زن از نگاه ما نقش مکمل برای مرد دارد
«آملیا نایین اینراجایا» اسم سختی است، ولی خانمی که اهل اندونزی باشد، تلفظ اسمش برای ما سخت میشود. اصفهان را خیلی زیبا و تاریخی میبیند که اسلامی بودن در هنرهایش مشهود است. در جاکارتا استاد دانشگاه است و علاقه دارد تا در اسلام بیشتر عمیق شود. این روزها روی رسالهی دکتریاش کار میکند. خودش میگوید: "تمرکزم روی افول سوسیالیزم و رشد کاپیتالیزم است.” وقتی میپرسم: "چطور برای اجلاس انتخاب شدید؟”، از بزرگترین سازمان حمایت از زنان در لندن اسم میآورد که برایشان دعوتنامه فرستاده و وقتی آن را دیده، با خودش گفته: "این همان چیزی است که من میخواستم!”
واژهی «مدرسه الاولی» را برای مادر بهکار میبرد: "مادر، مدرسهی اول برای فرزند است و باید فرزندانش را جوری تربیت کند تا فردا بتوانند نقش خود را بهدرستی در جامعه ایفا کنند.”؛ یعنی نگاه آملیا به زن، یک نقش مکمل در کنار مرد است، نه آن چیزی که غرب میگوید تساوی!
به گفتهی خودش، با دیدن اجلاسی که برگزار شد، متوجه شده که ایران واقعا مستقل است؛ انقلاب اسلامی باعث بالا رفتن اعتمادبهنفس زنان شده. پیشرفت خانمها را دیده و به این نتیجه رسیده که: "ما هم میتوانیم اینکارها را انجام دهیم.”
میپرسم: "از دیدار رهبر خاطرهای داری؟” با قطعیت میگوید: "اوه! بله. ایشان خیلی آدم باشخصیتی بودند؛ یک انسان مقدس. وقتی اولین جملهشان را شنیدیم که گفتند خوشآمدید، اینجا خانهی دوم شماست، برایمان خیلی هیجانانگیز بود!” این هیجان را از چشمان و دستان بازشدهاش میتوانستی بفهمی.
رسانه، بزرگترین سلاح است
«شهانا بشیر بات» خبرنگار پرستیوی است؛ از کشمیر هند. پر از انرژی است و آمدن به ایران برایش آرزو بوده؛ آرزویی که از آن به «رویا» تعبیر میکند. سازمان حمایت از بانوان به یک گروه در کشمیر خبر میدهد که دوست دارید بروید ایران. و خب همه دوست دارند رؤیاهایشان به واقعیت تبدیل شود. پس قبول میکند و میآید!
از نقش رسانهها در بیداری اسلامی میپرسم. روی نقش صددرصدی آن تأکید دارد. میگوید: "همانطور که از طریق رسانه بر ضد اسلام تبلیغ میشود، ما میتوانیم برای اسلام تبلیغ کنیم و حتی خیلی قویتر! وقتی توانستهاند ۱۲۰۰ نفر را اینجا جمع کنند، با وجود رسانه میتوانند برای میلیونها نفر تبلیغ کنند و این بزرگترین سلاح است!”
به خاطر همین است که تأثیر انتشار اخبار اجلاس را تأثیری بر همهی دنیا میداند، نهتنها جوامع مسلمان؛ با این توضیح که اسلام به هرکس خوشآمد میگوید. با یک انشاءالله زیبا میگوید: "بیداری اسلامی بر تمام جهان تأثیر مثبت گذاشته و به نظرم این خیلی دور نیست که اسلام در همهی دنیا سراسری شود.”
از دیدار با رهبر ازش میپرسم. دوست دارم جای همه را خالی کنم که باشند و هیجان و انقلاب درونیاش را در لحن و توصیفاتش ببینند: "من همیشه ایشان را از تلویزیون دیده بودم که مردم زیادی دورشان جمع میشدند و میگفتند: «سلام امام». برای بار اول بود که میتوانستم از نزدیک بروم و ببینمشان. فقط دویدم تا به صف اول برسم و درست چهرهشان را ببینم. خیلی چهرهی نورانی داشتند و وقتی صحبت کردند، اشک از چشمانم سرازیر شد…”
رژیم صهیونیستی بعد از این اجلاس، نخواهد خوابید
«الهام سید» روزنامهنگار مصری است که از حزب عمل اسلامی آمده. نقش زن در بیداری اسلامی سؤال تمامی این مصاحبههای کوتاه است. الهام سید، نقش زن مسلمان مصری را در انقلاب مصر بسیار مؤثر میداند؛ بهخاطر ایفای نقشهایی که یک زن دارد. میگوید: "الحمدلله در کشور ما، مصر، مسئلهی دینپژوهی چیز خیلی مهمی است و افراد کمی هستند که به آن اهمیتی نمیدهند و اصلا ما به این قضیه بهعنوان یک مسئلهی دینی نگاه میکنیم.”
این اجلاس علاوه بر آشنا کردن زنان بیداری اسلامی با یکدیگر و تأثیرات درونگروهی که دارد، قطعا در بعد بینالملل هم تأثیرات زیادی داشته است. از این تأثیر میپرسم. از ایران بهخاطر این اجلاس تشکر میکند و این حرکت بزرگ را خیزش و تهدیدی برای رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی میداند که ایران بر ضد آنان انجام داده است. توضیح میدهد: "ما چندین و چند سال است که چنین چیزی در ذهن داشتیم، اما هرکس در گوشه و کناری بود و جمع نشده بودیم. اما ایران آمد و ۸۰ تا کشور را کنار هم جمع کرد. خیلی کار بزرگی است و یهود بعد از این کار نخواهد خوابید.”
آرزو داریم شیخ الازهر ما هم مثل رهبر انقلاب باشد
دکتر «اولی عبدالعزیز الرافعی» از طرف سفارت جمهوری اسلامی ایران در قاهره دعوت شده و برای اولین بار است که به ایران میآید، اما به گفتهی خودش، همیشه قلبا برای ایران و موضعگیریهای ایران (بهخصوص آقای احمدینژاد) بر ضد اسراییل احترام قائل بوده است و مردم مصر کلا، احمدینژاد را بهعنوان آدمی که در مقاومتش الگوست، قبول دارند.
وقتی از تأثیر دیدار با رهبر سؤال میکنم، خانم دکتر آرزو میکند که شیخ الازهرشان بتواند از لحاظ تفکر، بالا بودن درک و شعور و فهم و از نظر تفکر اسلامی و سیاسی با هم، مثل رهبر معظم انقلاب باشد.
ایشان را بهعنوان یک رهبر سیاسی و دینی الگو معرفی میکند: "شخصیت بزرگی که ما از شخصیت علمی، خبرگی و سن زیادی که پر از تجربه است، خیلی استفاده کردیم. نصیحتها و پندهایی که بر ما داشتند، خیلی خوب بود.”
«هدی سجاد محمود»؛ عضو پارلمان عراق و عضو اتحاد وطنی عراق
احزاب موجود در عراق، طی یک اطلاعرسانی، از اجلاس زن و بیداری اسلامی خبردار میشوند و هدی سجاد هم یکی از زنانی است که بهعنوان نماینده به اجلاس میآید. زن را یک مؤلفهی اساسی در تشکیل خانواده و جامعه میداند که از دو جهت مهم است؛ یکی شخصی از اشخاص جامعه و در وهلهی دوم اینکه در کنار مرد بهعنوان شریک زندگی قرار بگیرد.
از برپایی این اجلاس و حضورش در آن خیلی خوشحال است، به دو دلیل: اول بهعنوان یک زن عراقی، دوم بهعنوان عضوی از پارلمان عراق و دوست دارد از تجربیات زنان در مجلس شورای اسلامی استفاده کند.
وقتی میخواهد منشأ بیداری اسلامی را توضیح دهد، اول ظلم و استکبار را دلیل میآورد و در کنار آن، حرف آخرش را میزند: "اراده و عزم ملتها باعث شد که این بیداری صورت بگیرد.” حرفش آشناست؛ همان که خدا میفرماید: «خداوند حال هیچ قومی را تغییر نمیدهد، مگر آنکه در خود دگرگونی حاصل کنند.»