طرفهاي درگير در يمن با آتشبس سه روزه موافقت كردهاند كه قرار است از اواخر روز چهارشنبه و بامداد پنجشنبه به مرحله اجرا درآيد. از زمان تحميل جنگ عربستان به يمن در نزديك به 19 ماه گذشته اين چندمين باري است كه آتشبس در اين كشور اعمال ميشود، بنابراين اولين سؤالي كه در اين زمينه مطرح ميشود اين است كه اين آتشبس با آتشبسهاي قبلي كه خيلي دوام نياوردند چه تفاوتي دارد و دوم اينكه با توجه به شرايط جديد حاكم بر اين آتشبس چه چشماندازي را ميتوان براي آن تصور كرد؟
در پاسخ به سؤال نخست ميتوان گفت نخستين تفاوت آتشبس جديد را ميتوان در شرايط جديد حاكم بر آن دانست. از جمله مصاديق شرايط جديد اين است كه عربستان بيش از هر زمان ديگري در ميان متحدان عرب و غرب خود تنها مانده است و در آخرين مورد امارات متحده عربي كه از همان ابتدا در كنار عربستان بود در آخرين موضع خود از خروج كامل نيروهاي خود از جنگ يمن خبر داده است و در ميان متحدان غربي عربستان نيز انگليس براي تصويب پيشنويس قطعنامه جديد براي حل سياسي جنگ يمن پيشگام شده است و دولت اوباما نيز با نزديك شدن به انتخابات رياست جمهوري بيش از پيش لزوم حل يا حداقل آرامش نسبي بحرانهاي منطقه از جمله يمن را حس ميكند. در اين ميان دست عربستان و رژيم صهيونيستي نيز براي كشاندن پاي اين قدرتها به جنگ يمن بيش از پيش آشكار ميشود. يكي از اين موارد روشن در اين زمينه متهم كردن انصارالله به پرتاب موشك به سمت كشتيهاي امريكايي در ساحل يمن است و اين در حالي است كه انصارالله و همپيمانان آنها از آغاز جنگ نهايت تلاش خود را بهكار گرفتهاند تا از ايجاد اخلال در امنيت تنگه استراتژيك بابالمندب جلوگيري كنند. اما از آنجا كه عربستان در پي يارگيري منطقهاي و بينالمللي بوده، بنابراين از همان ابتدا تلاش ميكرد انصارالله و انقلاب يمن را تهديدي براي امنيت جهان نشان دهد.
در اين ميان حمله اخير عربستان به مراسم ختم پدر وزير كشور يمن كه نزديك به هزار كشته و مجروح برجاي گذاشت ارتكاب جنايات جنگي از سوي عربستان را به اثبات رساند و گزينه پيگرد قضايي را بيش از پيش قوت بخشيد و در اين ميان عربستان براي در حاشيه قرار دادن اين موضوع و خارج كردن آن از سيبل توجه جامعه جهاني ادعا و اتهام حمله موشكي انصارالله به كشتيهاي امريكايي را با همكاري برخي محافل در امريكا و همچنين به پشتيباني لابي صهيونيستي مطرح كرد. در مجموع نتيجهاي كه ميتوان گرفت اين است كه در برقراري دور جديد آتشبس، شكستهاي روزافزون عربستان از يكسو و ترس و نگراني متحدان غربي و عربي آن از خسارات مادي و معنوي ناشي از همراهي مستقيم و غيرمستقيم با عربستان در جنگ يمن از ديگر سو عامل مؤثر و تعيينكننده بوده است و در چنين وضعيتي استمرار دور جديد آتشبس بستگي به اين دارد كه عربستان تا چه اندازه از تحولات گذشته درس عبرت بگيرد و اينكه متحدان غربي آن تا چه ميزان در فاصلهگيري از سياستهاي جنگطلبانه جدي و مصر باشند. در صورتي كه در اين دو عرصه تحولي صورت گيرد، امكان از سرگيري مذاكرات سياسي وجود خواهد داشت اما پيشرفت آن نيز به اين بستگي خواهد داشت كه عربستان تا چه ميزان از دخالتهاي خود دست بردارد و توافقات گروههاي داخلي يمن را براي عبور از بحران و تثبيت اوضاع به رسميت بشناسد.