مجید کیانپور نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در رابطه با وضعیت برنج وارداتی در انبار غله استان لرستان اظهار داشت: 200 هزار تن برنج در سالهای 2011 تا 2012 وارد کشور وارد شد که 12 هزار تن از آن به استان لرستان اختصاص پیدا کرد.
وی افزود: در سالهای گذشته حدود 12 هزار تن برنج وارداتی به استان وارد شد که در 3 سال گذشته حدود هفت هزار و 700 تن از آن توزیع شد و چهار هزار و 300 تن در انبارهای سازمان غله لرستان بلاتکلیف باقی ماند.
بلاتکلیفی 4300 تن برنج وارداتی در انبارهای لرستان
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: برای تعیین تکلیف چهار هزار و 300 تن برنج توقیفشده علوم پزشکی و سازمان استاندارد باید ورود مناسبی داشته باشند تا اگر تاریخ گذشته هستند به مصرف انسان نرسند.
وی بیان کرد: در صورت غیرقابلمصرف بودن این برنجها برای انسان میتوان از آنها برای خوراک دام استفاده کرد و در نهایت اگر برای دام نیز قابلاستفاده نبود باید بررسی شود که در صورت امکان در بخش صنعت مورداستفاده قرار گیرند اما آنچه مسلم است این است که وقتی تاریخ انقضای کالایی به اتمام میرسد کیفیت آن از دست میرود و ممکن است برای انسان قابل مصرف نباشد.
کیانپور به لزوم تعیین تکلیف چهار هزار و 300 تن برنج در انبارهای غله استان تأکید کرد و گفت: هرچه سریعتر باید وضعیت این برنجها تعیین تکلیف شود تا اگر تاریخ گذشته باشد یا خیر، نوع مصرف آن مشخص شود بنابراین از مسئولان استانی و کشوری تقاضا میشود نسبت به تعیین تکلیف این برنجهای وارداتی اقدام لازم را انجام دهند.
لزوم تعیین تکلیف برنجهای توقیفشده
کیانپور تصریح کرد: شایسته نیست برنجهای وارداتی در انبارهای لرستان بدون تکلیف بمانند زیرا ضرر این موضوع درنهایت متعلق به بیتالمال است و هرچه سریعتر باید وضعیت برنجها تعیین تکلیف شود.
مهدی ملکی مدیرکل شرکت غله استان لرستان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در رابطه با توقیف برنجهای وارداتی در انبار غله لرستان اظهار داشت: سال 91 برای تنظیم و کنترل بازار برنجهای زیادی وارد کشور شد که بخشی از آن از طریق بخش خصوصی و یکسوم آن از طریق دولت وارد شد.
وی افزود: سال 91 نزدیک به سه میلیون تن برنج وارد کشور شد که تقریباً 12 هزار تن آن به انبارهای استان لرستان وارد شد. از 12 هزار تن برنجی که از اوروگوئه، آرژانتین و آمریکا وارد استان شد حدود هشت هزار تن به فروش رفت و مابقی در انبار ماند.
تاریخ گذشته بودن 4300 تن برنج در انبارهای لرستان
مدیرکل شرکت غله استان لرستان با اشاره به اینکه تاریخ برنجهای وارداتی موجود در انبار استان سر رفته است، گفت: بهداشت بر تاریخ گذشته بودن برنجها تأکید دارد درحالی که با دلیل مستند مطرح کردیم که تاریخ مصرف ملاک نیست و اگر شرایط انبار و نگهداری خوب باشد، تاریخ مصرف زیاد مشکلی ایجاد نمیکند.
ملکی تصریح کرد: با توجه به مباحث مطرحشده ناچاراً برای اینکه برنجها مشکلی نداشته باشند نمونهگیری انجام شد و ازآنجا که معاونت غذا و داروی استان دستگاه انجام این آزمایش را نداشت نمونه به استان کرمانشاه ارسال شد.
وی اظهار داشت: پس از انجام آزمایش در استان کرمانشاه درنهایت تأیید شد که برنج در بحث فلزات سنگین مشکلی ندارد اما مجدداً در خردادماه سال 94 نمونهگیری آن در تهران انجام شد و در شهریورماه اعلام کردند که آرسنیک این برنجها بالا است.
بالابودن آرسنیک برنجهای وارداتی در انبار غله لرستان
مدیرکل غله استان لرستان افزود: شهریورماه سال گذشته برای تعیین تکلیف این برنجها پیگیریهای زیادی انجام شد اما متأسفانه برخی همکاری لازم را نداشتند و این مسائل سبب شد تا برنجها به مرحله توقیف برسند.
وی عنوان کرد: پس از کشیده شدن این موضوع به مقامات قضایی مکاتبات زیادی انجام شد چراکه دلیل مستند داشتیم که این برنجها واقعاً سالم هستند و هیچگونه مشکلی ندارند.
ملکی با اشاره به اینکه آرسنیک مربوط به زمین و آب است و چون برنج نیز یکی از مواد غذایی است و از آبوخاک استفاده میشود دارای آرسنیک است، بیان کرد: اگر آرسنیک بالا باشد قابلحل است چون حدود 60 درصد آن با پختوپز از بین میرود، از طرفی نیز میتوان با مخلوط کردن این برنجها با برنج کمآرسنیک این موضوع را حل کرد اما متأسفانه هنوز اقدامی انجام نشده است.
وی گفت: خردادماه امسال بهدستور دادستان، اداره کل استاندارد برنجهای انبارشده را آزمایش کرد که خوشبختانه آرسنیک آنها در حد استاندارد بود اما متأسفانه معاونت غذا و داروی استان قبول نکرد.
پیگیری برای انجام نمونهگیری مجدد از برنجهای وارداتی
مدیرکل شرکت غله استان لرستان اظهار داشت: برای انجام نمونهگیری و آزمایش مجدد این برنجها اخیراً با دادستانی جلسهای برگزار شد تا اگر واقعاً مصرف انسانی ندارند به مصرف دام یا صنعت برسند و خسارتی به بیتالمال وارد نشود.
وی افزود: 86 هزار کیسه برنج 50 کیلوگرمی در انبارهای استان توقیف شده و این دلیل نمیشود که با نمونهگیری از 10 کیسه مابقی برنجها نیز خراب اعلام شود.
غیرقابل مصرف بودن برنج های وارداتی در انبارهای لرستان
رضا سپهوند معاون غذا و داروی استان لرستان در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: یک سال و شش ماه از توقیف چهار هزار و 500 تن برنج در انبارهای غله لرستان میگذرد اما آنچه مسلم است این است که برنجهای انبارشده مشکل دارند.
وی افزود: آزمایشگاه مرجع کشور اعلام کرد که آرسنیک این برنجها از حد استاندارد بالاتر است به همین دلیل غیرقابلمصرف انسان است و بهدستور دادستان خرمآباد توقیف شدهاند.
معاون غذا و داروی استان لرستان عنوان کرد: آنچه مسلم است این برنجها آلودگی و آرسنیک دارند اما با توجه به اصرار و درخواست مدیر غله، درصورتی که سازمان غذا و دارو بپذیرد آزمایش مجدد انجام میشود.
وی در رابطه با وضعیت برنجهای انبارشده به لزوم حفظ سلامت مردم تأکید کرد و گفت: برای تعیین تکلیف این برنجها دو راهحل وجود دارد؛ نخست اینکه به مصرف دام یا صنعت برسد و یا درصورتی که قابلمصرف بودند با برنج سالمتر مخلوط شوند که در این زمینه نیز باید آزمایشات لازم انجام شود.