به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس: داود پرهیزگار امروز در پنجمین کنفرانس منطقهای تغییر اقلیم با بیان اینکه سرمایش جهانی کره زمین و تغییر اقلیم موضوع اساسی برای همه کشورها است، گفت: سامانه اقلیمی شامل 5 زیرسیستم است که با هم تعامل دارند.
پرهیزگار ادامه داد: هواکره، آبکره، یخ کره، سنگکره و زیست کره زیر سیستمهایی هستند که با هم تبادل انرژی و جرم انجام میدهند.
رئیس سازمان هواشناسی افزود: این کره آبی مثل پیل الکتریکی انرژی در خود ذخیره میکند و تبادل با هواکره انجام میدهد.
پرهیزگار با بیان اینکه تغییر در یک زیر سیستم، در بقیه زیر سیستمها نیز اثر میگذارد، گفت: اگر هوا گرم شود ارتباط تبخیر سطحی را به دنبال دارد و در یخ کره به کاهش پوشش کره میانجامد و در سنگ کره بخشی از خشکیها به زیر آب میرود ضمن آنکه در زیست کره موجب از بین رفتن سکونتگاههای انسانی میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: گرم شدن کره زمین از سال 1950 میلادی آغاز شد و روند رو به رشد دما در 66 سال اخیر تائید شده است.
پرهیزگار بیان کرد: با افزایش دما در بخش هوای سرد احتمال وقوع هوای سرد کاهش و وقوع هوای گرم افزایش مییابد بدین ترتیب در کلانشهری مثل تهران که در گذشته دمای 15- را نیز تجربه کرده است احتمال شکستن این رکورد ضعیف است اما روزهای گرم را به کرار شاهد خواهیم بود.
وی افزود: با گرم شدن دمای کره زمین، آبهای اقیانوسی به سمت اسیدی شدن تغییر ماهیت دادهاند و نتیجه آن تهدیدات برای آب شرب، شیلات، بهداشت انسان و تنوع زیستی جانوری و گیاهی است.
وی گفت: اثرات گرمایش زمین در برخی نقاط طوفان و بارشهای رگباری و تخریبهای حاصل از طوفان و در برخی نقاط شدت بارش و برف و تکرار سالهای خشک است اما مناطق جنبه حارهای مثل ایران از گرمایش جهانی آسیب بیشتری میبینند چون میزان بارشها کم میشود.
پرهیزگار گفت: از این پس شاهد تکرار بیشتر طوفان با قدرت بیشتر، تکرار بارشهای رگباری و خشکسالی و امواج گرمایی با شدت بیشتری خواهیم بود و باید خود را برای مقابله با هوای مخرب شدیدتر آماده کنیم.
وی با بیان اینکه در ایران نشانههای تغییر اقلیم در سالهای اخیر مشخص شده است، گفت: خشکشدن رودها و تالابها و کاهش فراوانی برف در سطح کشور از نتایج گرمایش جهانی است.
پرهیزگار با تاکید بر اینکه تقابل با اقلیم به شکست میانجامد گفت: به قدری مقیاس انرژیهای جوی بزرگ است که نمیتوان با آن مقابله کرد.
رئیس سازمان هواشناسی افزود: در کشور ایران باید در حوزههای بررسی، پایش و ارزیابی و خشکسالی کار شود همچنین بررسی اثرات تغییر در زیرساختهای حیاتی و مدلسازی شرایط اقلیمی برای دورههای بعد امری ضروری است.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در سال 2015 میلادی 197 کشور جهان برای جلوگیری از افزایش دما تا 2 درجه متعهد شدند و ایران هم متعهد شد تا سال 2030 بین 4 تا 12 درصد از میزان تولید گازهای گلخانهای بکاهد.
وی گفت: اقلیمها در بلندمدت شکل میگیرد، تغییرات آنها کند است و شاید دیر متوجه شویم و باید از امروز به فکر بود.