به گزارش پایگاه 598، روزنامه «هاآرتص» در گزارشی نوشت، جنگ بر سر تایید توافق هستهای ایران شاید تمام شده باشد اما این توافق هنوز اجرایی نشده است. حتی بعد از اینکه کنگره توافق را تایید کرد، نظارت بینالمللی ضروری است تا اجرای کامل این توافق تضمین شود.
در ادامه این گزارش آمده، نظارت وظیفه همه امضاکنندگان این توافق است اما اسرائیل باید به عنوان شریک فعال، در همکاری نزدیک با آمریکا، در این نظارت حضور داشته باشد.
در بخش دیگری از این گزارش آمده، ظاهرا این توافق تضمین میکند که ظرف 15 سال آینده، ایران اورانیوم غنیشده کافی برای ساخت حتی یک بمب را در اختیار نخواهد داشت. احتمال تولید پلوتونیم نیز ظاهرا از میان رفته است زیرا راکتور آب سنگین اراک به راکتور آب سبک تبدیل خواهد شد که دارای اهداف تحقیقاتی است.
به نوشته «هاآرتص»، توافق هستهای مانع فعالیتهایی شده است که توانایی ایران برای تولید سلاحهای هستهای را افزایش میدهد. این توافق به طور شفاف بیان کرده ایران از تولید نرمافزارهای لازم برای انجام انفجارهای هستهای یا مکانیزم انفجار مواد منفجره متعدد به طور همزمان که برای ساخت یک بمب هستهای نیاز است، منع شده است. میتوان این گونه نتیجهگیری کرد که توافق هستهای مشکل برنامه هستهای ایران را حل کرده و نه حمایت آن از حماس و حزبالله را.
بر اساس این گزارش، با این حال، قدرت توافق به اجرای کامل آن است و برای این منظور، همه سازمانهای نظارتی و راستیآزمایی باید متحد شوند و توجه خود را بر فعالیتهای اطلاعاتی موثر متمرکز کنند. البته در این بین نیز اسرائیل باید همکاری نزدیکی با آمریکا در همه سطوح داشته باشد زیرا این امر به تلاش برای نظارت بر اجرای توافق هستهای کمک میکند. علاوه بر این، رابطه با آمریکا و سایر کشورهای پیشرو در منطقه آگاهی از حمایت ایران از حماس و حزبالله و همین طور آگاهی از موشکهای دوربرد ایران را افزایش میدهد. اگر اسرائیل به اندازه کافی هوشمند باشد که چنین کاری را انجام دهد، توافق هستهای و احیاء روابط نزدیک با آمریکا به امنیت اسرائیل کمک خواهد کرد.
هاآرتص نوشت، میتوان این گونه نتیجهگیری کرد که توافق هستهای بیش از خطر، فرصت در اختیار اسرائیل قرار داده است. احتمال دستیابی ایران به سلاح هستهای در سالهای آینده بسیار اندک شده است و در عین حال، اجرای توافق هستهای به امنیت اسرائیل کمک و موضع آمریکا را تقویت میکند.