به گزارش پایگاه 598، این روزها صحبت از برخورد با مهاجرین افغانستانی در فضای مجازی زیاد شنیده میشود، عدهای خدمات جمهوری اسلامی ایران در سالهای مهاجرت بر اساس دیدگاههای رهبر انقلاب اسلامی را بازنشر میکنند و عدهای دیگر نیز حوادث رخ داده در برخی نقاط ایران احساس برخی از مهاجرین را جریحهدار کرده است.
در همین راستا، «محمد خالقی» از مهاجرین افغانستانی ساکن ایران یادداشتی برای خبرگزاری فارس ارسال کرده که به شرح ذیل است:
بیش از 30 سال است که جمهوری اسلامی ایران میزبان چندین میلیون مهاجر افغانستانی است. با تهاجم فرهنگی و سپس نظامی ارتش سرخ به قلمرو افغانستان، جمعیت قابل توجهی از مردم این کشور راه مهاجرت را در پیش گرفتند.
هر یک بر اساس توان مالی و علایق راهی را در پیش گرفتند و از این میان همجواری و فرهنگ، زبان و دین مشترک سبب شد عدهای ایران را مأمن و پناهگاه خود انتخاب کنند.
دستور امام: باید از مهاجرین پذیرایی کنیم
جمهوری اسلامی ایران با آن که خود روزهای دشواری را سپری میکرد اما با این وجود امام خمینی رضوانالله تعالی علیه بنیانگذار جمهوری اسلامی، دستور به شفقت و مهربانی با مهاجرین داد.
حضرت امام (ره) در بیانات خود فرمود: آوارههایی که از افغانستان الان در ایران هستند و مشکلات زیادی دارند...البته ملت خیلی کمک میکند در همه این امور، لکن اینطور نیست که کمک ملت کافی باشد... دولت است که متکفل این امور است و مسؤل این امور است.
در جایی دیگر ایشان خطاب به نمایندگان اصناف و بازاریان تهران فرمودند: ... و همینطور مهمانهایی که داریم، خوب افغان هستند، مسلمان هستند یا فرض کنید که عراقی هستند یا بیچارهها را از خانههایشان دور کردند، مالشان را بردند، خودشان را فرستادند اینجا، خوب باید چه کرد با اینها؟ نباید اینها را پذیرایی کرد؟ ما مسلمانیم، آنها هم مسلمانند، ما باید از آنها پذیرایی کنیم، خدمت کنیم به آنها و این دولت است که دارد این کارها را میکند.
نتیجه این نگاه رئوفانه بنیانگذار انقلاب اسلامی، همدلی مهاجران با میزبانان خود در سالهای دشوار جنگ تحمیلی بود. عدهای لباس رزم بر تن کردند و دوشادوش رزمندگان ایرانی علیه متجاوزین بعثی رزمیدند که نتیجه آن تقدیم 2 هزار شهید و مجروح بود. عدهای دیگر در پشت جبهه و در دوران سازندگی با پذیرش سختترین مشاغل، به این مرز و بوم ادای دین کردند.
رهبر انقلاب اسلامی: تهران خانه دوم مردم افغانستان است
این نگاه رئوفانه در خلف صالح حضرت امامخمینی(ره) هم وجود دارد. سیل مهاجرت در سالهایی که افغانستان همچنان دستخوش ناامنیهای پیاپی به ویژه در زمان رژیم طالبان بود، همچنان به جمهوری اسلامی ایران ادامه یافت.
اکنون بیش از 2 میلیون مهاجر افغانستانی در ایران ساکن هستند و این در حالی است که تحریمهای ناجوانمردانه غرب در طول سالهای اخیر علیه جمهوری اسلامی، هیچ گاه مانع آن نشد که ایران به رهبری حضرت آیتالله خامنهای مد ظلهالعالی نسبت به میزبانی بیش از 2 میلیون جمعیت تغییر نگاه دهد.
اوج عطوفت رهبر انقلاب اسلامی درباره مهاجرین را میتوان در فرمایشات اخیر ایشان یافت. آنگاه که در دیدار با اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان تهران را خانه دوم مردم افغانستان بیان کرد و آنگاه که برای تکریم مهاجرین و ثبت نام دانشآموزان مهاجر غیر قانونی نظر صریح بیان فرمودند.
نگاه اساسی جمهوری اسلامی به مسئله مهاجرین همان نگاه بنیانگذار و سپس رهبر انقلاب اسلامی، نگاهی رئوفانه و بر اساس ارزشهای اسلامی است. اما متاسفانه هر از گاهی عدول از این اصول از سوی برخی دستگاهها و عمدتاً ماموران رده پایین نیروهای انتظامی مشاهده میگردد.
مرگ یکی از مهاجرین دستگیر شده
در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر موج دستگیری مهاجرین افغانستانی در شهرهای مختلف در رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
هر چند مسئولان هدف از این اقدام را دستگیری مهاجرین غیر قانونی بیان کردهاند اما گزارشهای متعددی از وجود مهاجرین قانونی در بین دستگیر شدگان بیان شده است. خبرهای تایید نشدهای نیز مبنی بر مرگ یکی از مهاجرین دستگیر شده وجود دارد.
در حالی که دستورات و فرمایشات اخیر رهبری فضای شعف و نشاط را در میان مهاجرین به وجود آورده بود و بازتاب بسیار وسیعی در رسانههای منطقه و فرامنطقه داشت، چنین برخوردهایی همچون آبی بر آتش عمل میکند و همچون لکه سیاهی نگاهها را به خود جلب میکند.
مستندسازی برای پروندههای ایران هراسی رسانههای غربی
امروزه با وجود رسانهها و شبکههای اجتماعی خبر محصور نمیماند و همان گونه که اقدامات مثبت در رابطه با مهاجرین بازتاب وسیع مییابد، رفتارهای ناشایست نیز با همان سرعت منتشر میشود و رسانههایی که مغرضانه در پی خدشهدار کردن چهره جمهوری اسلامی ایران میباشند، مترصد این فرصتها هستند.
تصاویر و اخبار متعددی از دستگیری مهاجرین در رسانههای مختلف منتشر شده و خبر مرگ این مهاجر با سرعت غیر قابل باوری رو به انتشار است.
این چنین حوادثی که مسبب آن ماموران رده پایین هستند، مستندانی برای پروندههای ایران هراسی رسانههای غربی میگردند.
بنابراین شایسته نیست در نظامی که رهبران آن مبنای رفتار با مهاجرین را عطوفت و رأفت اسلامی بنا نهادهاند، برخوردهای این چنینی صورت گیرد که بهانهای برای فرصت طلبان فراهم گردد.
تلاشهای بسیار گستردهای از سوی نهادها و دوستداران نزدیکی دو ملت ایران و افغانستان در جمهوری اسلامی ایران آغاز شده که بازتاب بخشی از آنها را میتوان در رسانهها مشاهده کرد.
این تلاشها رو به ثمر دادن است اما برخی اقدامات و رفتارهای نسنجیده همچون آتشی در خرمن عمل میکند.
شایسته است همان گونه که در همه امور نظرات رهبر جمهوری اسلامی فصلالخطاب است، در زمینه مهاجرین نیز مسئولان امر علاوه بر اطاعت امر از دیدگاههای ایشان، هر گونه برخورد ناشایست از سوی عوامل ذیربط را با جدیت و قاطعیت پاسخ گویند تا فرصتطلبان در 2 کشور اجازه پیدا نکنند در اینگونه مسائل بدمند.