کد خبر: ۲۵۶۸۳
زمان انتشار: ۰۹:۳۹     ۱۷ آبان ۱۳۹۰
سرقت اطلاعات مانند هر سرقت ديگري براي سارق از منفعت زيادي برخوردار است و در طول تاريخ، جرايم اطلاعاتي زيادي رخ داده است.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سايت «پاپيولار ساينس» در گزارشي به بررسي برخي از جرايم اصلي اطلاعاتي در طول تاريخ پرداخته است.

دوران باستان: جاسوسان رومي و يوناني

پيش از ورود اينترنت و حتي زبان نوشتاري، جاسوساني وجود داشتند كه با سرقت اطلاعات از افراد به گروههاي مخالف آنها كمك مي‌كردند. جاسوسي از قديمي‌ترين مشاغل جهان محسوب مي‌شود. به نوشته كتاب «از الف تا ي اطلاعات خاورميانه»، نوشته‌هاي هيروگليف و پاپيروس مصري نشان‌دهنده حضور جاسوسان درباري بوده كه از يكهزار سال پيش از ميلاد بر روي جمع‌آوري اطلاعات خارجي در مورد توان سياسي و نظامي رقبايي مانند روم و يونان تمركز داشتند.

سال 1606: دزدي شكلات براي همه

جداي از قلمرو جمع آوري اطلاعات نظامي، حوزه‌هاي بسيار جالب‌تري تحت عنوان جاسوسي صنعتي، جاسوسي شرکتهاي بزرگ، سرقت مالکيت معنوي، و سرقت اسرار تجاري شناخته شده‌اند كه تمامي آنها با عنوان سرقت ايده ياد مي‌شود.

يكي از جالبترين سرقتها، سرقت شكلات است. اين گياه كه بومي آمريكا بوده توسط فرهنگهاي قبل از کلمبيايي‌ها به خصوص آزتكها و ماياها پرورش داده مي‌شد كه از دانه كاكائو به عنوان پول رايج خود استفاده مي‌كردند. هرناندو كورتس در سفر خود به اين قاره با فكر استفاده از منافع اقتصادي اين نوشيدني، چندين صندوق از آن را با خود به اسپانيا برد.

كورتس و همكارانش سپس در سال 1550 مزارع كاكائو را در مكزيك ايجاد كرده و داستانهايي در مورد تاثيرات درماني پزشكي جالب آن در اطراف پيچيد. شهرت شكلات بزودي به اروپا رسيد، اگرچه اسرار توليد آن تا يك قرن در ميان طبقه نجباي اسپانيا پنهان ماند.

اما در سال 1606 يك كاوشگر ايتاليايي موسوم به آنتونيو كارلتي موفق به شكستن اين راز شده و به سرعت يك دستورالعمل موسوم به شكلات شيرين را به زبان محلي خود منتشر كرد.

سال 1708: سرقت اسرار ماده پرسلان توسط اروپا

در يكي از داستانهاي «رابرت لودلوم» نام يك كشيش فرانسوي موسوم به فرانسوا خاوير دنتركولس آمده كه به جاسوسي صنعتي پرداخته و يكي از فرايندهاي توليد برتر يعني ساخت پرسلان كه يكي از مواد سراميك بوده را سرقت كند.

شيوه ساخت اين پرسلان سخت در قرن 9 در دست چين بود كه تا چندين قرن از ساير كشورها پنهان نگه داشته مي‌شد. اين در حالي بود كه اين ماده سفيد سخت و شفاف، توسط اروپاييان كشف شده بود؛ اما حتي ترکيب دقيق کائولن، فلدسپار و کوارتز را نمي‌دانستند، چه برسد به فرايند پيچيده پخت در كوره كه به اين ماده، سختي و زيبايي مي‌دهد. اين ماده در اوايل قرن 18 از ارزش بسياري برخوردار بوده و حتي به آن طلاي سفيد مي‌گفتند.

در ابتدا، يك مخترع آلماني موسوم به ارنفرايد والتر توانست چند گام اوليه فرايند پرسلان را مهندسي معكوس كند كه بعدها توسط يوهان فردريش بوتگر، كيمياگر آلماني دنبال شد كه پس از سفر به چين توانست برخي اجزاي تركيبي اصلي اين ماده را شناسايي كرده و در سال 1708 اولين نمونه خود را بسازد. كار اين دو محقق، منجر به ساخت كارخانه ميسن شد؛ اما اين كارخانه نيز با پنهان كردن اسرار موجب شد تا دنتركولس به چين رفته و دستورالعمل اصلي را دزديده و در دهه 1730 منتشر شود.

سال 1789: پدر جاسوس انقلاي صنعتي آمريكا

ساموئل اسلاتر كه به عنوان پدر انقلاب صنعتي آمريكا شناخته شده، يكي از بالا رتبه‌ترين جاسوسان صنعتي زمان خود بود. در اواخر قرن 18، انقلاب صنعتي در انگليس در نوسان کامل قرار داشت. سالها تلاش آنها منجر به توليد ماشين‌آلاتي مانند چرخهاي ريسندگي نخهاي پنبه‌اي شد كه انگليس كاركرد اين دستگاهها را به دليل كمبود منابع طبيعي، مخفي نگه مي‌داشت.

سالتار در كودكي به عنوان كارگر با ماشين‌آلات آرك‌رايت كار مي‌كرد كه كار خود را بطور مستقيم از رييس كارخانه ياد مي‌گرفت. وي در سن 21 سالگي با اخباري در مورد تلاش شهرهاي ساحلي آمريكا مانند نيويورك و بوستون روبرو شد و با اتكا به تجربيات كاري خود و حافظه عالي در به خاطرسپاري جزئيات تا ريزترين پيچيدگي‌هاي دستگاه ريسندگي نخ در سال 1789، انگليس را به مقصد آمريكا ترك گفته و در سال 1790 يك ماشين ريسندگي در نيويورك ساخت. همسر سالتار نيز در آن زمان از فرصت استفاده كرده و با اختراع يك نمونه نخ دوزندگي پنبه‌اي توانست اولين زن آمريكايي باشد كه اختراع خود را به ثبت رسانده است.

1848: سرقت بزرگ چاي

غربي‌ها در سال 1848 مجذوب چاي شده و آن را براي بيش از دو قرن استفاده مي‌كردند؛ اما چيني‌ها بيش از دو هزاره قبل‌تر آن را توليد كرده و ساخت آن را مخفي نگه مي‌داشتند. حتي كارل لينه، گياه‌شناس و پزشک سوئدي و پايه‌گذار نظام امروزي طبقه‌بندي جانوران و گياهان نيز در طبقه‌بندي گياه چاي اشتباهات اساسي و بارزي انجام داده و از يك طبقه اشتباه استفاده كرده و چاي سبز و سياه را متعلق به دو گياه متفاوت دانسته بود.

اين درحالي بود كه چيني‌ها در توليد چاي از فرايندهاي پخت، خشک کردن، بررسي، نورد و مرتب‌سازي استفاده كرده و اين شيوه را بطور مخفيانه براي خود حفظ مي‌كردند. از آن جا كه انگليس در آن زمان با داشتن هند به عنوان مستعمره خود قصد داشت از اسرار چين آگاه شده و از كارگران هندي براي توليد اين محصول استفاده كند. از اين رو با استخدام يك جاسوس و اعزام وي به چين توانست از راز توليد چاي آگاه شود. وي دريافت كه چاي سبز و سياه دو فرآورده مختلف از يك گياه بوده و همچنين مراحل فرآوري چاي را فراگرفت.

1932-1940: هك كردن نازي‌ها

با گذر از عصر صنعتي و ورود به عصر اطلاعات، در اوايل دهه 1930 نيروهاي متحدين به شدت بر ماشين‌آلات انيگما براي كدگذاري و ارسال پيامهاي مورس در ميان خود تكيه داشتند. انيگما در آن زمان دستگاه بسيار معتبري بود كه تصور هك شدن آن به مخيله كسي خطور نمي‌كرد اما طي سالها رياضيداناني از لهستان مانند ماريان رجوسكي و آلان تورينگ انگليسي به كار بر روي آن پرداختند و توانستند تا حدي پيامها را بشكافند.

1983: عصر اينترنت

در عصر پس از اينترنت، ‌سرقت از حالت كوچك مانند سرقت اسرار صنعتي، درآمده و به شكل سرقتهايي مانند سرقت كلمه عبور درآمد. يكي از بزرگترين سرقت‌هاي اينترنتي در سال 1983 اتفاق افتاد كه در جريان آن يك شركت آمريكايي موسوم به سرويس‌هاي اطلاعاتي TRW با حجم زيادي از اطلاعات در مورد تاريخچه اعتبارات، شماره‌هاي امنيتي اجتماعي و تاريخچه مالي افراد مورد حمله هكرها قرار گرفت. اين درحالي بود كه اين شركت تا سال 1984 از ضعف سيستم خود آگاه نبوده و هكرها به سادگي با پايگاه داده تاريخچه مالي بيش از 90 ميليون انسان دسترسي داشتند كه مي‌توانستند به راحتي از آنها سوء استفاده شود.

2008: هك شدن شركت هارت‌لند

يكي از بزرگترين شكافهاي اطلاعاتي در اواخر سال 2008 در يك شركت در نيوجرسي اتفاق افتاد كه اطلاعات بيش از 130 ميليون مشتري را در دسترس هكرها قرار داد. شركت سيستمهاي پرداخت هارت‌لند ماهانه بيش از 100 ميليون معامله را ثبت مي‌كرد. در سال 2008 هكرها يك نرم‌افزار مخرب را بر روي سرور اين شركت نصب كرده و آنرا هك كردند. البته هكر مسئول اين خرابكاري موسوم به آلبرت گونزالس از ميامي در سال 2209 دستگير شد.

2009: حمله چين به گوگل

در سال 2009 گوگل با تلاشهاي اخلالگري در سيستم خود روبرو شده و در سال 2010 چين را مسؤول آن معرفي كرد. همچنين طي بيانيه‌اي از تصميم شركت براي لغو امتياز سانسور در بخش نتايج جستجوگر اين سايت خبر داد كه از سال 2006 به اين كشور تعلق گرفته بود.

پس از اين ادعا شركتهاي ديگري مانند Adobe، نورثروپ گرومن و ساهو نيز چنين ادعايي را مطرح كردند. البته هيچ اطلاعاتي در مورد چگونگي حمله افشا نشد. چين نيز هرگونه دخالت در چنين حمله‌اي را انكار كرد و خواستار ارائه آشكار اطلاعات براي چنين ادعايي توسط گوگل شد.

2010: هك شدن شركت رسانه‌اي گاوكر

در سال 2010 شرگت گاوكر كه يكي از بزرگترين ناشران وبلاگ در جهان است، هك شده و هكرها كه خود را «Gnosis» ناميده بودند، توانستند به سرورهاي اين شركت دست يابند. اين هكرها اطلاعات ورودي 1.3 ميليون كاربر را در اين جريان دزديده و 200 هزار داده را هك كردند. البته گاوكر سريعا اين شكاف را بسته و از عموم عذرخواهي و درخواست كرد تا افراد كلمات عبور خود را تغيير دهند.

2011، 2011 و 2011: سه حمله به سوني

شركت سوني امسال با سال سختي روبرو بود. اين شركت با دو شكاف همزمان اطلاعاتي روبرو شد كه يكي از آنها شبكه پلي‌استيشن را كاملا به زانو درآورد و عملكرد آن را تا يك ماه مختل كرد.

سوني در زماني بين 17 تا 19 آوريل 2011 قرباني يك هك در اطلاعات كارتهاي اعتباري كه 77 ميليون كاربر را در زير مجموعه خود داشت، قرار گرفت. چند هفته بعد در 25 مه اين شركت با دومين حمله هكري روبرو شده كه 10 هزار كاربر را در كانادا و يونان تحت تاثير قرار داد و در دوم ژوئن همين سال طي سومين حمله به اين شركت، داده‌هاي بيش از يك ميليون كاربر به سرقت رفت.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها