به گزارش پایگاه 598 به نقل از عصر خبر، تقلب و کم فروشي شايد قدمتي به اندازه عمر انسان داشته باشد ولي
تا همين چند سال پيش عمدتا در زمينه هايي تقلب مي شد که تاثير مستقيم بر
زندگي، بهداشت و سلامت مردم نداشت. ولي امروز اين پديده به طور گسترده در
جوامع مختلف توسط افراد سودجو به صورت حساب شده ای در بخش گسترده اي از
کالاها اعمال مي شود که در این بین فقط کشورهايي از این گزند مصون می
مانند که استاندارد مناسب و قوانين و مقررات سختي براي مبارزه با متخلفان
وضع کرده اند و با قدرت، آن ها را اعمال مي کنند.
گاهی ممکن است
افراد سودجو و متقلب به فکر استفاده از بازار پرفروش و پر رونق مواد غذايي
که همواره مشتري زياد و کاربرد عمومي دارد، بيفتند و براي کم کردن هزينه
هاي توليد و با انگیزه به دست آوردن سود بيشتر دست به تقلب در مواد غذايي
بزنند که از اين راه سلامت مردم را به خطر مي اندازند. بيشتر اين تقلب ها
در بازار خرده فروشي است، اما گاه ممکن است به بازار فروش مواد اوليه هم
سرايت کند.یکی از اقلام غذایی که در سبد تغذیه ایرانیان نقش گسترده و تاثیر
گذاری دارد زعفران است ، همان که از آن به عنوان طلای سرخ یاد می شود.
قيمت
بالاي زعفران موجب شده که اين ماده مورد تقلب هاي بسیاری قرار گيرد.
زعفران از پرچم گل هاي زعفران تهيه مي شود و در فصل جمع آوري و فروش زعفران
بازار تقلب نيز داغ است؛ بخصوص در مورد زعفران هايي که توسط افراد دوره
گرد و دست فروش به قيمتي وسوسه کننده عرضه مي شود. چند نمونه از اين به
اصطلاح زعفران ها را در فروشگاه يک برند معروف مي بينم که ظاهرا براي فروش
آورده بودند.
تشخيص تقلبي بودن زعفران براي من دشوار است ولي مالک
فروشگاه در خصوص نحوه تمیز دادن زعفران تقلبی از اصلی چنین گفت: براي تقلب
در زعفران پاره اي از متقلبان از پرچم گياه گلرنگ و گياه هاي مشابه
استفاده و آن را با زعفران مخلوط مي کنند و بعضي ديگر از ريشک هاي اطراف
ذرت استفاده و آن را با رنگ هاي مصنوعي متمايل به رنگ زعفران رنگ مي کنند،
ولي در اين تقلب چون ريشه بلال مستقيم و پرچم زعفران انحنا دارد مي توان به
راحتي آن را تشخيص داد.
وي در ادامه به سایر پودر های قرمز و
نارنجی رنگی که امکان تقلب و جا زدن آن به جای پودر زعفران در آن وجود
دارد اشاره کرد و ادامه داد: در مورد پودر زعفران نيز از پودر گلرنگ
استفاده مي شود و چون اين پودر تقريبا قرمز رنگ است آن را با گرده ذرت
مخلوط مي کنند تا رنگ آن تبديل شود.
این فروشنده ماهر زعفران
تصریح کرد: براي تشخيص تقلبي بودن زعفران مي توان تکه هاي زعفران را روي
شعله گاز قرار داد. در اين حالت زعفران خالص به رنگ بنفش يا نارنجي درمي
آيد اما در مورد زعفران تقلبي، رنگ زرد ايجاد مي شود. نوع ديگر تقلب در
زعفران رنگ کردن ريشه هاي گوشت و فروختن آن به جاي زعفران است.
به
راستی بازرسان سازمان ملی استاندارد نظارتی بر نحوه تهیه و تولید مواد
غذایی که در داخل عرضه می شود دارند و یا فقط کیفیت مواد صادراتی برایشان
در اولویت است؟! و نیازی به نظارت بر مواد غذایی که برای مردم کشورمان
تولید می شود نمی بینند؟!موادی که با سلامت مردم ارتباطی مستقیم دارند،
آنطور که از شواهد پیداست انگار تا زمانی که مسمویت های گسترده ای بر اثر
مصرف زعفران های تقلبی پدید نیاید، تنها مرجع تایید استاندارد کشور به فکر
نظارت نخواهد افتاد.
بر نظارت های سازمان ملی استاندارد چه می گذرد ! سازمانی که زمانی نشان استانداردش ، نماد مرغوبیت کالا بود، اما حالا ...