سرویس سیاسی پایگاه 598-
حجت الاسلام قاسم روانبخش/ با نزديک شدن انتخابات رياست جمهوري، آرايش سياسي اين انتخابات، دائم در حال تغيير و تحول است. همانگونه که در هفته گذشته ياد آور شديم، گروهها و جريانهاي سياسي کشور هر کدام در حال برنامهريزي براي حضور در انتخابات و پيروزي نامزد مورد نظر خود است. در اين نوشتار بر آنيم تا درباره نقشي که آقاي هاشمي رفسنجاني در اين انتخابات ممکن است ايفا کند، تحليلي داشته باشيم.
آقاي هاشمي يکي از چهرههاي سياسي کشور است که پس از انقلاب اسلامي همواره در قدرت بوده و اکنون نيز علاوه بر عضويت در مجلس خبرگان رهبري، رياست مجمع تشخيص مصلحت را به عهده دارد. وي در گذشته علاوه بر چند دوره رياست مجلس شوراي اسلامي و جانشيني فرماندهي کل قوا، دو دوره رياست جمهوري ايران را به عهده داشته است. آقاي هاشمي در انتخابات نهمين دوره رياست جمهوري هم به رغم اينکه رياست مجمع تشخيص مصلحت و عضويت در خبرگان را به عهده داشت، نامزد شد ولي به رغم حمايت جمع کثيري از اصولگرايان و حمايت تمام عيار جبهه اصلاح طلبان و اپوزيسيون خارج و داخل، در برابر رقيب نه چندان مشهورش محمود احمدينژاد شکست سنگيني را تحمل کرد. وي به همين دليل در انتخابات دهم اميدي به پيروزي نداشت و خودش در انتخابات نامزد نشد و به حمايت از مهندس موسوي پرداخت.
در اين انتخابات نيز به رغم اجماع اصلاح طلبان و حمايت برخي اصولگرايان و حمايتهاي خارجي و اجراي پروژههاي کودتاهاي رنگين، براي مدعيان اصلاحات، جز شکست حاصل نشد و به فتنه 88 انجاميد. در نتيجه، با دلخوري مردم، آقاي هاشمي سمتهاي مهم رياست بر مجلس خبرگان و امامت جمعه تهران را از دست داد. در سال 91 و به دنبال اعمال تحريمهاي فلج کننده غرب عليه ايران و افزايش نرخ ارز و بالا رفتن نرخ تورم و گرانيها، بخشي از جريان همفکر وي تصور ميکرد که تحريمها ميتواند مردم را از نظام برگردانده، نسبت به انقلاب و آرمانهايش دلسرد کند.
از طرف ديگر عناصر فتنه ميتوانند با تبليغات خود موجبات شورشهاي اجتماعي را فراهم کنند و وضعيت کشور را به سمت بحران بکشانند. از اين رو، با فرض بحران، اين گونه وانمود ميشد که فقط هاشمي ميتواند کشور را از مخمصه نجات دهد. لذا شعار تشکيل دولت وحدت ملي در دستور کار قرار گرفت. وي در ديدار با 100 تن از اصلاح طلبان اظهار داشت: "اتفاقات سال 84 بر خلاف روند گذشته انقلاب بود و طبيعتاً اين روند نميتواند در مسير کلي انقلاب باشد." آقاي هاشمي در ديدار با 40 خبر نگاري که بعضا از دستبند سبز نيز استفاده کرده بودند، از قوت گرفتن نامزدي اش خبر داد و گفت: اگر فرد قابل قبولي نباشد که بتواند کشور را از اين بحران نجات دهد نسبت به آمدنم ترديد نخواهم کرد. ولي درست فرداي 22 بهمن و مشاهده حضور حماسي و بي نظير مردم در سراسر کشور، در مصاحبه با خبر آنلاين اعلام کرد که در انتخابات رياست جمهوري شرکت نخواهد کرد.
اما آن چه اهميت دارد، اين است که نقشه راه آقاي هاشمي براي رياست جمهوري آينده چيست؟ و براي انتخابات آينده چه برنامهاي دارد؟
اين روزها پس از قطعي شدن نامزدي حسن روحاني که آقاي تيمور عسکري وي را هاشمي دوم معرفي کرده، احتمال آمدن آقاي هاشمي نيز قوت يافته و در عين حال موضوع نامزدي آقاي خاتمي هم در دستور کار اصلاح طلبان قرار گرفته است. يکي از سايتها نيز اين روزها بسيار فعال شده و با درج تصاويري در حال اسب سواري و پرايد سواري سعي ميکند ساده زيستي وي را به مردم نشان دهد. تيتر بنديها و تحليلها و خبرهاي اين سايت هم از برنامهاي حکايت دارد که در آينده ممکن است اجرايي شود. ديدارهاي پي در پي با برخي اقشار و سخنراني در جمع آنها و تقاضاهاي مکرر براي آمدن وي نيز قابل تامل است.
ولي پرسش اساسي اين است که بر فرض آمدن آقاي هاشمي، آيا وي براي راي آوري ميآيد يا عدهاي ايشان را براي مقاصد ديگري ميخواهند؟!
همه ميدانند که آقاي هاشمي در ميان مردم از رأي چنداني برخوردار نيست و آراي وي به مراتب از سال 84 نيز پايينتر است. اينجاست که اين احتمال به نظر ميآيد که برخي از کساني که آقاي هاشمي را تحريک به آمدن ميکنند قصد ديگري دارند!
بدين گونه که برخي اصلاح طلبان از آقاي هاشمي و برخي ديگر از افراد بخواهند با ثبت نام در انتخابات در عرصه تبليغات وارد شود و از فضاي سيما و رسانه استفاده کرده، فضا را به سمت احساسي شدن جامعه پيش ببرند و در روزهاي آخر نيز با اتهام مهندسي شدن انتخابات توسط نظاميان، انصراف جمعي داده، کشور را به زعم خود دچار چالش و بحران مشروعيت کنند و در عرصه جهاني هم زمينه را براي اتهامهايي از قبيل نبود دموکراسي فراهم کنند. البته در چنين فضايي منحرفین نيز در صورت رد صلاحيت شدن نامزدش ميتواند هيزم چنين آتشي باشد. کدهايي که اين تحليل را تاييد ميکند از اين قرار است:
1. آقاي خوئينيها طي اظهاراتي گفته است: طرح من براي انتخابات، ايجاد موج براي نشان دادن اقتدار خود به نظام است؛ حتي با استفاده خاتمي که نميآيد. اما با طرح کانديداتوري وي بايد موج ايجاد کنيم. (سايت مشرق) در راستاي اين موج آفريني، واشنگتن پست نيز نوشت: کانديدا شدن رحيم مشايي ميتواند يک زلزله سياسي را در ايران به راه اندازد. اين عمل باعث تحريک اصلاح طلبان براي ورود به انتخابات خواهد شد.
2. آقاي هاشمي در ديدار با برخي استانداران دوران سازندگي و اصلاحات اظهار داشته است: در جلسهاي که با رهبري داشتم، در مورد مسايل و چالشهاي اساسي کشور ديدگاههاي خود را بيان کردم ولي ايشان اساسا طور ديگري فکر ميکند و اشکالات موجود را قبول ندارد. وي در همين ديدار ميگويد: رابطه من با رهبري مثل دو برادر بوده اما مسايلي که در اين سالها پيش آمده، موجب شده که ايشان ديگر به من اعتماد نداشته باشند، اگر چه من برادرانه راه برون رفت کشور را گفتهام(سحام نيوز). وي در همين ديدار افزوده است: بايد سعي کنيم سرمايههاي از دست رفته که نتيجه قدرتطلبي و باند بازي منحرفان و زورگويان است احيا شود. تمام توانم را به عنوان مشاور نظام و در جهت خواست مردم به کار ميگيرم(نسيم).
3. وي در ديدار ديگري اظهار داشته است که ما پروژههايي مثل راه سازي به سپاه داديم؛ هم براي کشور مفيد بود و هم براي سپاه، اما حالا نبض اقتصاد و سياست خارجه و داخله را در دست گرفته و به کمتر از کل کشور راضي نيست.
4. سايت هاشمي در اقدامي مشکوک با نقل سخنان حضرت امام(ره) در دهه 60 و برجسته کردن جملهاي از آن: (حفظ جمهوري اسلامي از حفظ يک نفر- و لو امام عصر باشد- اهميتش بيشتر است) در تيتر بزرگ نوشت: "آيا اين هشدار تاريخي امام(ره) براي امروز بود؟" اين گونه اقدام، مورد توجه ويژه رسانههاي ضد انقلاب از جمله راديوي کوچه قرار گرفت.
5. آقاي هاشمي در ديدار با آقاي خاتمي که اخيرا انجام شده، از وي خواسته است به سبک اصول گرايان ائتلاف 2+1 تشکيل دهند. وي در اين پيشنهاد خود خطاب به خاتمي ميگويد: بهتر است همچون اصولگرايان که ساز و کار ائتلافي را براي معرفي کانديداي خود در نظر گرفتهاند، اصلاح طلبان نيز به سمت تشکيل يک ائتلاف بروند. آقاي هاشمي در تشريح پيشنهاد انتخاباتياش براي اصلاح طلبان به خاتمي، ميافزايد: همانطور که اصولگرايان ائتلاف سه گانه را براي رسيدن به اجماع برگزيده و معرفي کردهاند، خوب است که اصلاح طلبان هم ائتلاف 2+1 را با حضور جنابعالي و آقايان اسحاق جهانگيري و حسن روحاني تشکيل دهند.
هاشمي رفسنجاني در ادامه پيشنهادش به خاتمي ضمن تاکيد بر فصل الخطاب بودن نظر خاتمي در اين ائتلاف اضافه ميکند: اگر خروجي اين ائتلاف سه نفره براي کانديداتوري در انتخابات رياست جمهوري آينده شما باشيد که بهترين حالت براي اصلاحطلبان بهوجود خواهد آمد، در غير اين صورت ضمن موافقت با کانديداتوري يک نفر از بين اسحاق جهانگيري و حسن روحاني از آنها حمايت کنيد. (سايت مهر)
6. از کدها و قرائن مذکور استفاده ميشود که احتمال فتنه ديگري- به نحوي که اشاره شد- در حال انتخابات خالي از قوت نيست. ولي به رغم اين ترديدي نداريم که فتنهاي اتفاق نخواهد افتاد، زيرا ملت ايران با بصيرت در صحنه است. چنان که در پايان مجلس ششم و در آستانه انتخابات مجلس هفتم استعفاي دسته جمعي آنها از نمايندگي و تحصنشان در مجلس بي فايده بود.
بنابراين چنانچه مدعيان اصلاحات در انتخابات شرکت کنند و تاييد صلاحيت شوند و به صورت دسته جمعي انصراف دهند، آب از آب تکان نخواهد خورد و ملت ايران همچون انتخابات مجلس هفتم با رهبريهاي هوشمندانه و مقتدرانه امام خامنهاي نقشههايشان را نقش بر آب خواهند کرد. در اين صورت است که هويت باقيماندگان فتنه 88 نيز در يک حماسه سياسي بزرگ برملا خواهد شد و براي هميشه به تاريخ خواهند پيوست. در اين ميان آقاي هاشمي نيز بايد توجه داشته باشد که در دام افرادي که براي وي نقشه کشيدهاند نيفتد.