کد خبر: ۱۱۶۵۷۱
زمان انتشار: ۱۹:۱۹     ۰۹ اسفند ۱۳۹۱
598: «چند روز بیشتر تا ورود امام باقی نمانده بود. بچه‌ها داشتند داخل حسینیه ارشاد سرود را تمرین می‌کردند. چند باری هم داخل خانه حسین تمرین کرده بودند. نتیجه اما چیزی نبود که می‌خواستند. قرار شد بروند خانه یکی از بچه‌ها که امکانات صوتی بیشتری داشت. همه پنجره‌ها را گرفتند تا صدا بیرون نرود. حتی درزهای کوچک را. تا صبح تمرین کردند. صبح مسئول گروه با صاحبخانه رفته بود نانوایی. نانوا آدم انقلابی‌ای بود. ـ صدای‌تان همه کوچه را برداشته بود. مراقب باشید. تا الان هم که کسی سراغ‌تان نیامده خواست خدا بوده. راست می‌گفت. انگار حواس‌شان نبود پشت کاخ نیاوران تمرین می‌کردند!»

به گزارش رجانيوز، سرود معروفي كه همه ما ايراني‌ها –با هر سن و سالي- حتما آن را شنيده‌ايم اينطور ساخته شده است؛ با تمرين پشت كاخ نياوران در زمان پهلوي! آن حسين كه در خاطره بالا آمده است، نام واقعي شاعري است كه بيشتر با تخلص شعري‌اش يعني حميد سبزواري شناخته مي‌شود. شاعري كه سراينده «خميني اي امام» بود.

اما ساخت آن سرود معروف يك پاي ديگر هم داشت. «سيد حميد شاهنگيان» يك پاي ديگر سرودي است كه بخشي از خاطرات مشترك ما ايراني‌ها از روزهاي انقلاب يا سالگردهاي اين واقعه بزرگ است. سيد حميد، جواني بود كه اگرچه به صورت آكادميك نكات فني موسيقي و مديريت گروه آواز را نگذرانده بود اما توانست در اين حوزه موفقيت‌هاي چشم‌گيري بدست آورد. آنقدر چشم گير كه وقتي بيش از سي سال بعد برايش بزرگداشت مي‌گيرند همه ما بحق او را مستحق اين تقدير مي‌دانيم.

او در اوج انقلاب و اولين روزهاي پيروزي مردم ايران به خوبي فهميده بود كه سرود چه رسانه پرنفوذ و ماندگاري‌ست. آنهم در شرايطي كه خود شاهنگيان درباره محدوديت‌هاي موجود اينچنين مي‌گويد: « آن‌قدر تنگنا و خفقان بود که حتی نمی‌توانستم شعری را بر کاغذ بنویسم. بلکه باید آن را حفظ می‌کردم و یا اگر مجبور به نوشتن‌اش می‌شدم آن را با دستِ چپ می‌نوشتم تا شبیه خط خودم نباشد. »

حرکت و فعالیت او با اجرای سرود خمینی ای امام در فرودگاه مهرآباد تهران همزمان با تشریف فرمایی امام و اجرای سرود برخیزید با حضور حضرت امام بر مزار شهدا در بهشت زهرا به اوج خود رسید و نام شاهنگیان را با افتخار و سربلندی به یکی از چهره‌های به یاد ماندنی در تاریخ انقلاب اسلامی تبدیل کرد. ديروز كه مراسم بزرگداشت او در نخلستان سازمان فرهنگي هنري اوج برگزار شد، خيلي از بزرگان موسيقي از همين ماندگاري و سربلندي شاهنگيان صحبت كردند.

راغب: شاهنگیان جزء اولین‌های ساخت سرود در ایران است

در ابتدای این مراسم، احمدعلی راغب، آهنگساز سرودهاي انقلابي گفت: استاد شاهنگیان در ساخت سرود، اولین نفر به شمار می رود و بعد از وی، می توانم بگویم من دومین نفر هستم.

وی با بیان اینکه در قبل از انقلاب نمی دانستیم چگونه باید پرواز کرد و رسالت هنر موسیقی چیست، بیان داشت: شاهنگیان با سرود «خمینی ای امام» و «برخیزید» وظیفه هنر و به ویژه موسیقی را به ما آموخت.

این هنرمند کشورمان ادامه داد: بدون هدف نباید پرواز کرد و دو سرود «خمینی ای امام» و «برخیزید» استاد شاهنگیان به ما نشان داد که باید با هدف پرواز کرد.

راغب اظهار داشت: در زمان پیروزی انقلاب 25 ساله بودم و دوران جوانی ام را قبل از انقلاب سپری کردم و با انواع موسیقی آشنا بودم ولی موسیقی ای که ریشه در فرهنگ آیینی و دینی ما داشت را تجربه نکرده بودم.

وي ادامه داد: چون پر پرواز را از شاهنگیان گرفته بودیم توانستیم موسیقی «بابا خون داد» را رسانه ای کنیم.

محمدرضا زائری: موسیقی یک قدرت است

در ادامه این مراسم حجت الاسلام زائری گفت: در قرآن آمده است که هر گامی که دشمن را به خشم آورد، عمل صالح است و امروز این اتفاق در سرودهای انقلابی افتاده است.

وی با اشاره به نغمه ها و سرودهای انقلابی و اهمیت آنها در جنگ نرم است گفت: ما در نابود کردن بسیاری از مفاهیم استادیم و با مسائلی چون اسلامی شدن دانشگاه ها، شبیخون فرهنگی و جنگ نرم نیز چنین رفتاری را کرده ایم.

مدیرمسئول مجله خیمه ادامه داد: حذف کردن شبکه های ایران از روی ماهواره ها توسط دشمن نشان دهنده این است که بحث جنگ نرم بسیار جدی دنبال می شود.

وی با بیان اینکه موسیقی در جامعه اثرگذار است، بیان داشت: باید قبول کنیم که موسیقی به عنوان یک قدرت به حساب می آید و می تواند در جامعه اثرگذار باشد.

زائری با بیان اینکه اگر نتیجه کار باعث متزلزل شدن جبهه باطل شود طبق گفته قرآن، آن عمل صالح است گفت: این کار می تواند توسط سرود انجام بگیرد و این همان کاری است که استاد شاهنگیان انجام دادند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: استاد شاهنگیان نیازی به برگزاری مراسم بزرگداشت ندارد بلکه این ما هستیم که باید به این نوع کارها توجه کنیم.

روایت میرزمانی از آشنایی با شاهنگیان

همچنین سید محمد میرزمانی، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد در این مراسم  در خصوص آشنایی اش با شاهنگیان گفت: آشنایی ام با شاهنگیان مربوط به بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و زمانی است که در هنرستان عالی موسیقی درس می خواندم از طریق یکی از دوستان با وی آشنا شدم.

وی ادامه داد: در بنیاد مستضعفان پیانویی بود که با آن بعضی از سرودها را همراهی می کردم و جاهایی که پیانو نبود نیز با گروه همخوانی می کردم.

مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد گفت: قبل از انقلاب سخنان امام از طریق نوار به دست ما می رسید که در پایان نوارها سرودی بود و زمانی که با شاهنگیان آشنا شدم متوجه شدم که استاد شاهنگیان آن سرودها را اجرا کرده است.

وی اظهار داشت: قطعا هر پدیده ای که مورد استقبال قرار می گیرد بدون دلیل نیست و سرودهایی مانند «خمینی ای امام» و «برخیزید» به طول اتفاقی ماندگار نشدند بلکه ویژگی جاودانگی این آثار باعث ماندگار شدن آنها شده است.

مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد گفت: یکی دیگر از ویژگی های آثار شاهنگیان تنوع ریتم است که به اثر، خاصیت زمزمه پذیری می دهد و اثر را در ذهن مخاطب نهادینه می کند.

میرزمانی گفت: تجلیل از بزرگان فرهنگ و هنر تجلیل از هنر متعهد است و باید نشان دهیم سربازان جبهه فرهنگی را از یاد نبرده ایم .قطعا لازم است علاوه بر قدردانی از سربازان جبهه فرهنگی خاکریز‌های مقابله با تهاجم دشمن را مستحکم تر کنیم.

گلریز: سرودهای انقلابی از شعارها و حرف‌های مردم می‌آید

در ادامه، محمد گلریز، خواننده انقلابی کشورمان گفت: زمانی که صحبت از انقلاب می شود بی شک یاد موسیقی های انقلابی می افتیم چون خاطرات آن دوران با موسیقی آمیخته شده است.

وی ادامه داد: هنری که از دل مردم بیرون می آید بی شک بر دل هر شنونده خواهد نشست.

این خواننده انقلابی بیان داشت: وقوع انقلاب اسلامی در همه ابعاد تحولاتی را به وجود آورد که یکی از این ابعاد، موسیقی بود.

گلریز اظهار داشت: سرودهای انقلابی از شعارها و حرف های مردم نشات گرفته است. در شرایط و جوی بسیار سخت و دشوار و کمبود امکانات سید شاهنگیان کارهای ارزنده‌ای انجام داد که چنین کارهایی شجاعت می خواهد.

گلریز در پایان در خصوص ویژگی های شاهنگیان خاطر نشان کرد: شاهنگیان شجاع، متعهد، متخصص، صبور و متین بود و عشق به خدا و ایران داشت.

شاهنگیان: چنین مراسم هایی ارزش گذاری به ارزش ها است

همچنین حمید شاهنگیان، در مراسم تقدیر خودش گفت: به نظرم برگزاری چنین مراسم هایی بیش از اینکه برای سپاس از فرد باشد، ارزش گذاری به ارزش ها است و خوشحالم که در دهه چهارم انقلاب اسلامی به مناسبت یک ارزش، چنین مراسمی برگزار شده است.

وی ادامه داد: هنوز اعضای گروه سرودم را با عنوان «بچه ها» صدا می زنم و اینها برگزیدگان جوانان آن روز بودند که خدا را شکر هنوز هم در مسیر انقلاب اسلامی هستند.

شاهنگیان در خصوص اجرای گروه سرود رهروان ولایت قم که سرود برخیزید را اجرا کردند گفت: خوشحالم که نسل سوم و چهارم انقلاب در این مسیر قرار دارند و به این گروه، نمره بیست را به خاطر اجرای خوب می دهم.

این آهنگساز انقلابی گفت: امیدوارم در این مسیری که انتخاب شده ارزش ها را قدر بداریم و وقتی از کسانی که در روزگارخود احساس مسئولیت و جوانمردی کردند نام برده شده و از آنها تجلیل می‌شود در واقع از تعهد نام به میان می آید.

وی در همین زمینه خاطر نشان کرد: برگزاری چنین مراسم هایی یاد آوری می کند که جهت و تعهد مهم است و من از این حرکتی که شکل گرفته بسیار خوشحالم.


دلاوری: از بزرگان باید در زمان حیات شان تقدیر شود

حسین دلاوری، مدیر خانه سرود انقلاب اسلامی نیز در این مراسم گفت: باید از استادان در زمان حیاتشان تقدیر کنیم و ما همیشه دغدغه داشتیم که چرا نباید در کشور، سنت قدرشناسی داشته باشیم.

مدیر خانه سرود انقلاب اسلامی بیان داشت: مراسم امروز برای ارج نهادن به سه دهه تلاش استاد شاهنگیان است و هدف مان این است که نسل جوان را با نسل انقلاب آشنا کنیم و بتوانیم این روند را ادامه دهیم.

وی در پایان خاطر نشان کرد: بسیاری از دستگاه های فرهنگی ما نسبت به برگزاری مراسم بزرگداشت برای بزرگان کم کار هستند.

 

آرزم: کارهای موسیقی ما الهام گرفته از آثار شاهنگیان است

در پایان این مراسم هادی آرزم، آهنگساز گفت: در اکثر سرودهای استاد راغب و استاد شاهنگیان حضور داشتم و بعدها کم کم به سمت آهنگسازی رفتم. در اوایل انقلاب خیلی ها نمی دانستند که کار انقلاب باید چه ویژگی های داشته باشد.

این آهنگساز کشورمان بیان داشت: کارهای موسیقی ما الهام گرفته از آثار شاهنگیان است. فعالیت در عرصه موسیقی انقلابی در قبل از انقلاب کار بسیار سختی بود که شاهنگیان انجام می داد.

وی با بیان اینکه به آثار شاهنگیان افتخار می کنیم، گفت: آثار شاهنگیان راه را برای نسل های بعدی باز کرده است.

این آهنگساز کشورمان در پایان خاطر نشان کرد: شاهنگیان در شرایط دشواری که تنها تعداد محدودی در عرصه موسیقی فعالیت می کردند، هدایت موزیسین ها را برعهده داشت که این کار بسیار سختی بود.

در این مراسم، گروه سرود رهروان ولایت قم سرود «برخیزید، برخیزید!» را به همراه تعدادی از اعضای گروه سرود سال 57 اجرا کردند و در پایان هم لوح تقدیر رییس سازمان هنری رسانه ای اوج و هدایایی به استاد حمید شاهنگیان و اعضای گروه سرودهای انقلابی در سال 57 اهدا شد.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها