کد خبر: ۱۰۰۴۸
زمان انتشار: ۱۶:۲۸     ۱۲ اسفند ۱۳۸۹
رییس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) قم با بیان اینکه متاسفانه علوم عقلی در حوزه‌های علمیه جایگاه شایسته‌ای ندارد، پاسخگویی به شبهات روز و جدید را نیازمند مجهز بودن به فلسفه دانست.
به گزارش خبرگزاری رسا، آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی عضو مجلس خبرگان رهبری، روز پنجشنبه در مراسم رونمایی از آثار و محصولات مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی اسلامی که در سالن همایش‌های موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم برگزار شد، آثار ارائه شده از سوی این مرکز علمی را قابل ستایش و مفید برای محققان و پژوهشگران ارزیابی کرد.

وی در ادامه اظهار داشت: در مباحث عقلی با اصطاحاتی مواجه هستیم که در ابواب مختلف معانی متفاوتی دارد و از این رو مناسب دیده شد که کتابی در این زمینه تالیف شود که اصطلاحات را تعریف و تبیین کند تا محققان به راحتی امکان دستیابی به آن را داشته باشند.

رییس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) تصریح کرد: یکی از ضروریات تحقیق در علوم، داشتن مفاهیم روشن، اصطلاحات جا افتاده، متعین و شفاف است تا منشا مغالطه و سوء فهم نشود.

آیت‌الله مصباح یزدی اضافه کرد: وقتی ارزش این کار و آثار ارائه شده درک می‌شود که بدانیم میزان نیاز ما به مبانی اصلی عقلی چه اندازه است و این امر کاری است که محققان در پژوهش‌های خود به آن نیاز دارند.

وی یادآور شد: به این مساله حتی در بین محققان و اندیشمندان هم کمتر توجه می شود و البته در کشورهای غربی که در منجلاب فساد فرو رفته‌اند نیز کسانی پیدا می‌شوند که به تحقیق علاقه دارند.

عضو مجلس خبرگان در ادامه با بیان اینکه علوم عقلی آن گونه که شایسته و بایسته است در حوزه جایگاهی ندارد، خاطرنشان کرد: البته در نیم قرن اخیر جایگاه آن تاحدودی بهتر شده است.

رییس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: علمی که زادگاه آن حوزه است، متاسفانه آن مقبولیت همگانی را ندارد، افرادی با آن مخالف هستند و می‌گویند حتی نباید تدریس شود.

وی با قدردانی از زحمات و تلاش های صورت گرفته برای تولید نرم افزارها و کتب متناسب با علوم عقلی، افزود: در چنین شرایطی کسانی بیایند و ده سال وقت صرف کنند، اصطلاحات را در کتب پیدا کنند و در اختیار دیگران بگذارند این مساله نشانه همت والای آنها است.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: این محصولات برای محققان و پژوهشگران بسیار با ارزش است، هرچند در بازار خریداری نداشته باشد، ما باید به فلسفه مجهز باشیم تا بتوانیم شبهات نو به نو را پاسخ دهیم.

آیت‌الله مصباح یزدی خاطرنشان کرد: اگر ما برای مباحث عقلی ارزش قائل می‌شویم منظور این نیست که هر حرفی هر فیلسوفی زده، درست و صحیح است، یا هر حرفی را که آنها پذیرفته اند ما نیز بپذیریم، چون امکان مناقشه در آن وجود دارد.

وی تصریح کرد: ما به فقه جواهری و فقهای خود می‌بالیم، به دلیل اینکه در فقه مسائل با متد صحیح مورد بحث علمی دقیق قرار می گیرد، اما اگر قرار باشد دو نظر متعصبانه وجود داشته باشد هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد.

رییس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) استفاده از زحمات و تجارب پیشکسوتان را از عوامل پیشرفت در علم دانست و بیان داشت: اگر ما فقه را از علمای سلف نمی‌داشتیم، امروز مراجعی در این حد که ملاحظه می کنیم، وجود نداشتند.

آیت‌الله مصباح یزدی خاطرنشان کرد: حضرت آیت الله بروجردی که استوانه عظیم فقهی و صاحب مکتب بودند، از میراث گذشتگان به خوبی استفاده و مطلبی را به آن افزودند.

وی اظهار داشت: معمولا اساتید بزرگ درس خارج برای تدریس خود تنها به چند کتاب مراجعه می‌کنند، اما مرحوم آقای بروجردی وقتی مساله‌ای را مطرح می‌کردند، به قدیمی‌ترین کتب نوشته شده نیز مراجعه می‌کردند و همه جوانب را در نظر می‌گرفتند و حتی به فقه اهل سنت نیز مراجعه می‌کردند.

رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تصریح کرد: ضرورت دارد ما در مباحث عقلی قدم راسخ داشته باشیم، تقلیدی برخورد نکنیم تا روح تفکر آزاد و استقلال در نظر تقویت شود.

آیت‌الله مصباح یزدی در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم خداوند تبارک و تعالی همان گونه که کشور ما در بین کشورهای دنیا نمونه و با عزت قرار داده است، روز به روز بر همت، اخلاص و توفیقات ما نیز بیفزاید تا بتوانیم خدمات ارزنده‌تری به اسلام و مسلمین بکنیم.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها