هشدار زمستانی درباره گاز؛ ۱۱ استان در معرض تنش و ناترازی ۴۰۰ میلیون مترمکعبی
هشدار زمستانی درباره گاز؛ ۱۱ استان در معرض تنش و ناترازی ۴۰۰ میلیون مترمکعبی
با نزدیک شدن به فصل سرما، مدیرعامل شرکت ملی گاز از احتمال بروز تنش در تأمین گاز ۱۱ استان کشور خبر داده است؛ در حالی که آسیب به تأسیسات پالایشگاهی، باقی ماندن ۱۳۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت تولید ازدست‌رفته و ناترازی مزمن انرژی، تأمین گاز در روزهای اوج مصرف زمستان را با چالش جدی مواجه کرده است. دولت نیز از آغاز برنامه عملیاتی مدیریت مصرف و ذخیره‌سازی بیش از ۳ میلیارد لیتر سوخت مایع برای نیروگاه‌ها خبر می‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری ۵۹۸، با نزدیک شدن به روزهای سرد سال، هشدارهای مسئولان حوزه انرژی درباره وضعیت تأمین گاز زمستانی افزایش یافته است؛ هشدارهایی که از احتمال محدودیت در تأمین گاز برخی استان‌ها و صنایع در دوره اوج مصرف حکایت دارد.

سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، هفتم آبان‌ماه با اشاره به شرایط شبکه گاز کشور اعلام کرد که با وجود بازگشت بخشی از ظرفیت آسیب‌دیده تولید به مدار، پیش‌بینی می‌شود ۱۱ استان در زمستان پیش‌رو با تنش گازی مواجه شوند.

بر اساس توضیحات وی، در پی آسیب‌دیدگی چهار پالایشگاه گازی در حملات اسفندماه، حدود ۲۳۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت روزانه تولید گاز کشور از مدار خارج شد که تاکنون حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب آن به چرخه تولید بازگشته و همچنان ۱۳۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت ازدست‌رفته قابل استفاده نیست.

مدیرعامل شرکت ملی گاز همچنین اعلام کرده است که مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء طی پنج روز و هم‌زمان با کاهش دمای هوا، حدود ۷۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است؛ افزایشی که معادل حدود ۳۰ درصد رشد مصرف این بخش‌ها عنوان شده است.

ناترازی ۴۰۰ میلیون مترمکعبی در روزهای اوج مصرف

توکلی دهم آبان‌ماه در توضیح وضعیت تأمین گاز کشور اعلام کرد که ناترازی گاز در روزهای اوج مصرف زمستان ممکن است به حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب در روز برسد.

این رقم حاصل جمع دو مسئله است؛ نخست، ناترازی پیشین شبکه گاز که در سال‌های گذشته حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب برآورد می‌شد و دوم، کاهش حدود ۱۳۰ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید ناشی از آسیب به تأسیسات پالایشگاهی.

به این ترتیب، مشکل تأمین گاز زمستان امسال تنها به افزایش مصرف در روزهای سرد محدود نمی‌شود و کاهش ظرفیت تولید نیز فشار مضاعفی بر شبکه انرژی کشور وارد کرده است.

برنامه دولت برای جلوگیری از محدودیت گاز صنایع

در مقابل این نگرانی‌ها، دولت از آغاز اجرای برنامه ملی مدیریت مصرف انرژی خبر داده است. مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، شانزدهم آبان‌ماه در نشست مدیریت مصرف انرژی و سوخت، بر اجرای برنامه‌های صرفه‌جویی در سه بخش دولتی، اقتصادی و تولیدی و همچنین خانگی تأکید کرد.

رئیس‌جمهور با اشاره به اولویت تأمین انرژی واحدهای تولیدی اعلام کرد که دولت تلاش می‌کند زمستان امسال را بدون محدودیت در تأمین گاز صنایع پشت سر بگذارد.

در همین راستا، مدیرعامل شرکت ملی گاز از تدوین سناریوهای مدیریت مصرف برای استان‌های دارای تنش گازی خبر داده است. به گفته وی، در این سناریوها، در صورت نیاز، محدودسازی مصرف و استفاده از سوخت جایگزین نیز پیش‌بینی شده و برنامه‌ها به تأیید سازمان پدافند غیرعامل رسیده‌اند.

ذخیره ۳ میلیارد لیتر سوخت برای نیروگاه‌ها

در کنار برنامه‌های مدیریت مصرف گاز، وزارت نفت نیز از ذخیره‌سازی بیش از ۳ میلیارد لیتر سوخت مایع برای تأمین نیاز نیروگاه‌های حرارتی در ماه‌های سرد سال خبر داده است.

حمید بورد، سرپرست وزارت نفت، سوم آبان‌ماه اعلام کرد این میزان سوخت برای جلوگیری از بروز مشکل در تأمین سوخت نیروگاه‌ها در فصل زمستان در نظر گرفته شده است.

با این حال، استفاده از سوخت مایع به‌عنوان جایگزین گاز، به‌ویژه در نیروگاه‌های واقع در محدوده شهرها، می‌تواند پیامدهای زیست‌محیطی به همراه داشته باشد؛ موضوعی که مدیرعامل شرکت ملی گاز نیز درباره افزایش آلایندگی ناشی از مصرف سوخت جایگزین در نیروگاه‌های شهری هشدار داده است.

در مجموع، با وجود بازگشت بخشی از ظرفیت تولید گاز و آغاز برنامه‌های مدیریت مصرف، ارقام اعلام‌شده از سوی مسئولان نشان می‌دهد تأمین پایدار گاز در روزهای اوج مصرف زمستان همچنان با چالش روبه‌روست. میزان موفقیت برنامه‌های دولت در کاهش مصرف، تکمیل تعمیرات تأسیسات آسیب‌دیده و تأمین سوخت جایگزین، نقش تعیین‌کننده‌ای در جلوگیری از اعمال محدودیت برای خانوارها و واحدهای تولیدی خواهد داشت.