در این نشست دو روزه، 24 رئیسجمهور 3 پادشاه، 8 نخستوزیر، 9معاون رئیسجمهور، 2 رئیس مجلس و 9 فرستاده ویژه رؤسای کشورها و 80 وزیر که 60 تن از آنها وزیر خارجه هستند حضور دارند و قرار است پیشنویس شانزدهمین اجلاس سران که در نشست کارشناسان بررسی و به تأیید وزرای خارجه رسیده به تصویب برسد.
جنبش عدم تعهد دارای 120 عضو اصلی است و 17 کشور و 10 سازمان بینالمللی نیز اعضای ناظر این جنبش را تشکیل میدهند.
مرسی در سخنرانی خودگفت: اصول دهگانه جنبش عدم تعهد حمایت از منافع اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشورهای عضو آن است. سرنوشت ما این است که در این لحظه حساس نقش مهمی را ایفا کنیم.
وی افزود: ما با هم همکاری خواهیم کرد تا بازیگری موثر و فعال در نظم بین الملل باشیم. اعضای نم به دنبال جهانی با عدالت بیشتر هستند.
مرسی در ادامه بر اصلاح و توسعه ساختار شورای امنیت به صورت همهجانبه شد.
وی اظهار داشت: مصر ایمان دارد که یکی از اصول اساسی نظام جدید جهانی که ما آن را می خواهیم تقویت همکاری کشور های در حال توسعه و اصلاح مدیریت جهانی است که مشارکت جهانی را در سطح بینالمللی و تصمیمگیریهای اقتصادی، اجتماعی تضمین نماید.
مرسی همچنین ممانعت رژیم صهیونیستی از ورود برخی اعضای جنبش به سرزمین فلسطینی را به باد انتقاد گرفت و گفت: مصر از عضویت فلسطین در سازمان ملل و همچنین تشکیل دولت فلسطینی حمایت خواهد کرد.
وی با اشاره به بحران سوریه گفت: ما آماده هستیم تا به توقف خونریزیها در سوریه کمک کنیم.
رئیس جمهور مصر ادامه داد: ما به حق استفاده از انرژی هستهای احترام می گذاریم. استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای حق همه کشورهاست.
وی گفت: امروز اینجا آمده ایم تا ریاست جنبش را به کشور برادر خود یعنی ایران تحویل دهیم.
مرسی همچنین از میزبانی ایران تشکر کرده و گزارشی را از عملکرد این جنبش در زمان ریاست مصر بر آن ارائه کرد.
مُرسی: ما باید در سازمان ملل اصلاحاتی را به وجود آوریممحمد مرسی رئیس جمهوری مصر در سخنان خود در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران ضمن تشکر از ایران و تلاشهای تهران برای برگزاری و میزبانی اجلاس، تاکید کرد که این اجلاس در زمان مهمی برگزار میشود چه آنکه مصر شاهد انقلاب بود و اکنون مصر یک کشور مدنی و کشوری دموکراتیک با قانون اساسی و نوین است که فرزندان این کشور امور آن را اداره میکنند.
مرسی خواستار مشارکت در اداره امور جهان شد
مرسی با اشاره به اینکه جنبش عدم تعهد در زمان کنونی نقشی محوری در این دوره سرنوشتساز دارد تاکید کرد که ما باید در اداره امور دنیا نقشی موثر داشته باشیم. باید اصول دموکراسی و مشارکت در امور سیاسی برقرار شود.
مرسی خواستار تلاش برای ساخت دنیایی عادلتر شد و بر ضرورت اجرای اصول دموکراسی در سطح جهانی تاکید کرد.
ساختار شورای امنیت باید اصلاح شود
مرسی با اشاره به شورای امنیت، تاکید کرد: ساختار شورای امنیت باید اصلاح و توسعه داده شود تا به شکل بهتری نماینده نظام جهان باشد.
وی اصلاح شورای امنیت را گام نخست برای تشکیل نظام عادلانه جهانی جدید دانست که باید بر اساس تحکیم مشارکت کشورهای در حال توسعه در اداره جهان باشد که این کشورها در سیاستگذاریهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مشارکت داشته باشند.
سطح نمایندگی دائم و غیردائم با توجه به مسائل آفریقا باید تغییر کند
وی ادامه وضعیت کنونی در آفریقا را غیرمقبول خواند و با اشاره به اینکه بسیاری از مسائل شورای امنیت به قاره آفریقا مربوط میشود تاکید کرد که سطح نمایندگی شورای امنیت باید تغییر کند.
مرسی همچنین بر فعالسازی مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد.
فلسطینیها بر آرمان خود یعنی مقاومت در برابر اشغالگری تمرکز کنند
مرسی در ادامه به موضوع فلسطین اشاره کرد و با اشاره به بیانیه وزرای خارجه عدم تعهد که اخیرا در شرم الشیخ برگزار شد، از وضعیت اسرای فلسطینی ابراز تاسف کرد.
رئیس جمهوری مصر و رئیس سابق جنبش عدم تعهد، از آشتی ملی فلسطین حمایت و برای ادامه حمایت کشورش از این مسئله اعلام آمادگی کرد و از فلسطینیها خواست تا تلاش خود را برای آشتی ملی ادامه بدهند و به اختلافات کوچک موجود بین خود توجهی نکنند و تمرکز خود را بر تحقق آرمان خود که مقاومت در برابر اشغالگری است قرار بدهند.
مرسی: مصر آمادگی خود را بر حل مسئله سوریه اعلام میکند
محمد مرسی رئیس جمهوری مصر در سخنان خود در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران ضمن تشکر از ایران و تلاشهای تهران برای برگزاری و میزبانی اجلاس، تاکید کرد که این اجلاس در زمان مهمی برگزار میشود چه آنکه مصر شاهد انقلاب بود و اکنون مصر یک کشور مدنی و کشوری دموکراتیک با قانون اساسی و نوین است که فرزندان این کشور امور آن را اداره میکنند.
مرسی خواستار مشارکت در اداره امور جهان شد
مرسی با اشاره به اینکه جنبش عدم تعهد در زمان کنونی نقشی محوری در این دوره سرنوشتساز دارد تاکید کرد که ما باید در اداره امور دنیا نقشی موثر داشته باشیم. باید اصول دموکراسی و مشارکت در امور سیاسی برقرار شود.
مرسی خواستار تلاش برای ساخت دنیایی عادلتر شد و بر ضرورت اجرای اصول دموکراسی در سطح جهانی تاکید کرد.
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل امروز (پنجشنبه) در مراسم افتتاحیه شانزدهمین نشست سران عدم تعهد در تهران از میزبانی جمهوری اسلامی ایران در برگزاری شانزدهمین نشست سران قدردانی کرد و عنوان کرد: شاهد حوادث بسیاری زیادی در دهههای گذشته بودیم. بزرگانی مثل جواهر لعل نهرو و دیگران برای نهادینه کردن صلح و تجمیع امنیت جهانی و آزادیهای فردی اجتماعی و سیاسی تلاش های فراوان کردند.
وی افزود: مردمی که به دنبال آزادی از ابرقدرتها هستند و به دنبال تساوی در حقوق و آزادی اندیشه و بیان و آن چیزی که برای آزادی مهم است که همان آزادی برای انتخاب حاکمیت است.
دبیرکل سازمان ملل با اشاره به حوادثی که در برخی کشورهای عربی مثل تونس، مصر و لیبی روی داد گفت: این حرکت ها انقلاب عربی بود و مردم در راستای آزادی خواهی برخاستند. برای اینکه آیندهای روشن بسازند و این روند انتقال قدرت بدون هزینه و تلاش نمی تواند به نتیجه برسد. این خواستهای است که ملتها بر اساس حرمت و احتیاج به آن معتقدند.
وی گفت: نم پس از سازمان ملل بزرگترین سازمان است که حافظ صلح و به دنبال همکاری مشترک است. سازمان ملل در همین راستا حرکت میکند و از شما میخواهیم به فکر اتحاد هنجارهای شایسته خود باشید و به آزادی بیان و اندیشه ارج نهید و به مردم خود خدمت کنید.
بان کی مون گفت: معتقدم سازمانهایی که مدیریت و عضویت آنها را داریم به خاطر اصلاح نیاز به تغییرات دارند و شاید بسیاری از مخاطرات در جادهای که هستیم باشد.
باید به جوانان و مردم برای همکاری اعتقاد داشته باشیم. باید به دنبال گفتوگوی تمدنها و ملتها باشیم. به طور مثال سازمان ملل در موضوع سودان تلاش بسیار کرد که از خونریزیها جلوگیری کند.
دبیر کل سازمان ملل از تمام اعضای نم خواست که سعی کنند بدون خشونت اختلافات خود را حل و فصل کنند.
وی افزود: نمیتوانیم بپذیریم که سران از واژههای تهدید در علوم سیاسی خود استفاده کنند و وضعیتی که نتوانیم آن را کنترل کنیم. همه را دعوت به صلح میکنم و اینکه همه کشورها باید بر یک اصولی پایبند باشند.
بان کی مون با بیان این که سازمان ملل و جنبش عدم تعهد به همه ملتها پایبند است تصریح کرد: میخواهیم از چالشهایی که در جامعه به وجود میآید دوری کنیم. باید روند رو به توسعه را حفظ کنیم البته میتوانیم ظرفیتهای سازمان ملل را بهبود بخشیم، اما قبل از آن باید از خانه خود شروع کنیم.
وی گفت: باید به حقوق بشر معتقد باشیم. در برخی کشورها تظاهرات مسالمت آمیز به ناآرامی میگرایند. باید برای کشورهایی مثل سوریه به دنبال راه حل مسالمت آمیز باشیم نه به دنبال نظامیگری.
دبیر کل سازمام ملل با بیان این که وقتی سخن از 18 هزار کشته میشود از مردمانی سخن گفته می شود که به دنبال آزادی بودند و ما میتوانستیم راه حل بهتری را پیدا کنیم.
وی عنوان کرد: دولت سوریه باید پایبند به اصولی پایبند باشد تا از ایجاد بهانه برای برخی کشورها جلوگیری کند. از اتحادیه عرب میخواهیم که پایبند به اصول ملل متحد باشد.
بان کی مون گفت: از همه کشورهای اسلامی میخواهیم که از نفوذ خود در کشورهای درگیر مناقشه در جهت ایجاد صلح جهانی و منطقه عاری از تسلیحات کشتار جمعی استفاده کنند.
وی با تاکید بر این که میتوانیم فعالیت درست داشته باشیم عنوان کرد: سازمان ملل متحد انرژی هستهای را حق همه کشورها میداند و استفاده نظامی از آن را محکوم میکند.
دبیر کل سازمان ملل خواستار شفافیت در همه مسائل شد و گفت: از ایران درخواست میکنیم که مانند گذشته این شفافیت را برای اعتماد سازی بیشتر و رسیدن به اهداف خود برای استفاده از انرژی صلح آمیز هستهای ادامه دهد.
وی افزود: همکاری ایران با آژانس انرژی اتمی سازنده و مفید بوده است. تصور این است که از همه گروهها و کشورها دعوت کنیم که از دامن زدن به تنشها دوری کنند و به برادری روی آورند. صداهای خود را علیه هم بالا نبریم .باید به دنبال یک خاورمیانه عاری از سلاح هستهای و تسلیحات کشتار جمعی باشیم.
بان کی مون گفت: ایران به عنوان کشوری که عضو سازمان ملل و آژانس انرژی اتمی است و اقدامات مثبتی انجام داده است.
وی عنوان کرد: اجازه دهیم با یکدیگر حرکت کنیم و صدای هم را بشنویم و احترام بگذاریم. میتوانیم از امنیت جهانی حرف بزنیم، اما برخی این امنیت را برنمیتابند. باید سعی کنیم به اهداف هزاره در چارچوب اقتصادی اجتماعی و سیاسی دست یابیم.
احمدي نژاد: همه ملتها از وضعیت امروز جهانی ناراضیاند
محموداحمدینژاد رئیسجمهور کشورمان طی سخنانی در جلسه افتتاحیه امروز شانزدهمین دوره اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، اظهار داشت: برخی اصرار دارند فریبکارانه علت وضع موجود را به ضعف ملتها نسبت دهند؛ آیا غیر از این است که علت عدم تحقق صلح پایدار و آرمانهای بشری را باید در مبانی اندیشه و عملکرد مدیریت حاکم بر جهان جستجو کرد؟
وی ادامه داد: علیرغم تشکیل سازمان ملل که امیدهای فراوانی ایجاد کرد، و همچنین تلاشهای گسترده دلسوزان، مدیریت حاکم بر جهان مانع از آن بوده است که شرایط،بهبود یابد و با استقرار صلح و امنیت پایدار زندگی بهتری برای مردم دنیا فراهم شود.
رئیسجمهور کشورمان در ادامه سخنان خود افزود: مدیریت حاکم بر دنیا به عنوان عامل اصلی وضع موجود جهان در صد سال اخیر دارای دو ویژگی بسیار مهم و اثرگذار بوده است؛ نخست انحصاری بودن چرا که بسیار روشن است که انحصار مدیریت بر مراکز اصلی قدرت و اقتصاد جهان در اختیار چند دولت خاص بلکه چند گروه سرمایهدار است.
احمدینژاد اضافه کرد: به طور مثال علیرغم حضور همه ما در صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی فشارها و تحمیلات چند دولت خاص مانع از اعمال نظرات عادلانه و کارشناسی مدیران و کارشناسان مستقل این دو نهاد مهم میشود. به طوریکه در عمل در بسیاری مواقع صندوق و بانک جهانی بالاجبار توجیهکننده سیاستهای یکجانبه و سودجویانه همان دولتها میشود.
«انحصار در مدیریت شورای امنیت نیز کاملاً روشن است، پس از 65سال و علیرغم اذعان همه ملتها به حقوق حقه ملت فلسطین رفتار شورای امنیت در عمل به تثبیت و گسترش اشغالگری و ظلم و جنایات رژیم جعلی و تحمیلی صهیونیستی منجر شده است.»
وی در ادامه سخنان خود به وضعیت افغانستان وپاکستان اشاره و تصریح کرد: در افغانستان، عراق و پاکستان مردم به طور گسترده و سازمانیافته کشته میشوند و شورای امنیت توجیهکننده این وضع است، چرا که طرف اصلی این حوادث عضو دائم شورای امنیت با امتیاز ناعادلانه وتو است.
رئیسجمهور کشورمان با طرح این سؤال که کدام ملت مستقل توانسته است بدون نگرانی و یا دادن امتیاز حقوق اساسی خود را با اتکاء به شورای امنیت استیفاء کند؟ گفت: اصولاً چگونه میتوان تصور کرد که با وجود امتیاز انحصاری وتو در دستان دولتهایی مثل آمریکا و انگلیس که همواره یک طرف تمام مناقشات بودهاند، امکان عمل مستقل، عدالتمدار برای شورای امنیت باقی بماند.
احمدینژاد خاطرنشان کرد: دولتها و ملتهای مستقل مرجعی برای احقاق حق خود ندارند، شورای امنیت حتی اختیارات مجمع عمومی را نیز تصاحب کرده و سلطه خود را بر آن تحمیل کرده است.
مان موهان سینگ نخست وزیر هند امروز (پنجشنبه) در شانزدهمین اجلاس سران عدم تعهد در تهران ضمن قدردانی از میزبانی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری موفق این نشست شعار اجلاس یعنی «صلح پایدار در سایه مدیریت مشترک جهانی» را شعاری بسیار بهنگام خواند و گفت: امروز ساختارهای مدیریت جهان درگیر معادلات قدرت باقی مانده از گذشته هستند و باید تغییر یابند.
وی تصریح کرد: مدیریت مشترک جهانی امروز یک «وظیفه» و «باید» است و برای صلح عادلانه به آن نیازمندیم.
نخست وزیر هند بر چندجانبه گرایی در جهان تأکید کرد.
مان موهان سینگ در بخش دیگری از سخنان خود به اوضاع کنونی در سوریه اشاره کرد و گفت: اوضاع سوریه باعث نگرانی ماست و جنبش عدم تعهد باید اقداماتی را برای حل مسئله سوریه انجام دهد.
نخست وزیر هند همچنین بر دستیابی به راه حل برای حل مشکل فلسطین تأکید کرد.
مان موهان سینگ در ادامه سخنان خود بر استفاده از ظرفیت های جنبش عدم تعهد در جهان کنونی تأکید کرد و افزود: امروز تروریسم، اشاعه سلاح های کشتار جمعی، دزدی دریایی و ناامنی فضای سایبری و اینترنتی از چالش هایی است که با آن روبرو هستیم و برای رسیدن به توسعه پایدار به امنیت کامل نیازمندیم.
وی تأکید کرد: جنبش عدم تعهد باید در ایجاد ساختارهای مدیریت جهانی پیشگام شود.