به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598، ماجراي دفن شهداي يزد انسان را ناخودآگاه به ياد سريال «معراجيها» مياندازد؛
سريالي كه حالا شايد بهتر بتوان آن را
فهميد كه دليل مخالفتها و كوبيدنهاي دهنمكي براي پخش آن چه بوده است. اين اتفاق
تقريبا همان سناريو را با شكل و شمايل ديگر دوباره تكرار كرد؛ سناريويي كه به نظر
ميرسد درآن غير از سوءاستفادههاي سياسي، بازي رسانههاي هم نقش پررنگي دارد.
گفته ميشود مخالفتها به دليل حفظ ميراث فرهنگي يزد بوده اما گويا ماجرا چيز ديگري است كه خبرنگار پایگاه 598 آن را از زبان علي اكبر فرهيد جويا شده است.
چه شد كه پيكره شهداي گمنام را به يزد آوردند؟
از هشت ماه قبل بود كه اهالي و كسبه واصناف درخواست كرده بودند تا تعدادي از شهداي گمنام را به يزد منتقل كنند و در تكيه اميرچخماخ دفن نمايند برهمين اساس سردار باقرزاده در پاسخ با خواست آنها به يزد تشريف آورد. در جلسهاي با حضور نماينده وليفقيه و نمايندگان مجلس و برخي مسئولان استان موافقت اوليه صورت گرفت تا تعدادي از شهدا دراين مكان تدفين شوند.
پس چرا حالا مخالفت ميكنند؟
امام جمعه و نماينده ولي فقيه موافق به كار بوده ولي از همان ابتدا استانداري چندان رضايت نداشت البته گويا بعد ازآن راضي شده بود ولي معاون سياسي ايشان و فرمانداري هم مخالف بودهاند آنها كار را به شوراي تامين رساندند و ابراز مخالفت كردن.
از قرار جاي ديگري را مشخص كردهاند؟
بله در ضلع شرقي تكيه، تكه زمين پرت و دورافتادهاي است كه براي تدفين شهدا مشخص كردهاند كه محل اولا در شان جايگاه شهدا نيست و ثانيا داراي صاحب است. مالك سند آورده و گفته اين زمين متعلق به چهار نفر است و اجازه نميدهيم مصادره شود.
گفته ميشود زمين وقفي است براي همين اجازه تدفين شهدا را نميدهند؟
همين بهانه آقايان شده بود كه چون مكان وقفي است نبايد شهدا را اينجا دفن كرد براي همين از حضرت آقا استعلام كردند و ايشان فرمودند بلامانع است شهيد به محل اعتبار و زينت ميبخش.
اينكه ميگويند محل تاريخي است و تدفين شهدا باعث تخريب يك اثر تاريخي و قديمي ميشود چطور؟
بله اين ادعا را هم را دارند و اينكه يونسكو معترض ميشود؛ درحاليكه خودشان چند سالي است در دو ضلع غربي و شرقي ميدان دو ساختمان بزرگ ساختهاند و آبنماهايي كه حفاري زيادي داشت حالا براي تدفين شهدا كه سي متر با منارهها فاصله دارد و چندان هم عميق نيست اينگونه مدعي هستند كه مبادا يونسكو معترض شود كسي نيست بگويد به فرض محال آسيبي هم ايجاد شود كه اصلا امكانش نيست بونسكو و يك بنا مهمتر است يا شهدايي كه به خاطر دين و ناموس و ملت جان خود را دادهاند.
عكسالعمل ميراث يزد به اين قضيه چه بوده است؟
تعدادي از سمنها حدود بيست نفري بودند كه با پلاكارد جلوي استانداري تجمع كردند و خواستار دخالت استانداري براي حفظ ميزراث فرهنگي بودند كه البته حضورشان تاثيري نداشت.
به نظر شما محرك اصلي اين مخالفتها چه كساني هستند؟
افرادي كه از زمان اصلاحات باقي ماندهاند و نيات سياسي دارند. تابش-پسرخواهر خاتمي- در وایبر * خود پيام داده كه جناح مقابل را کنار بزنید از طرفي وقتي مقام ارشد استان با خاتمي ديدار ميكند نبايد بيش از اين انتظار داشت.
عكسالعمل مردم و كسبه به اين قضايا چه بود؟
مردم متدين و خانوادههاي شهدا و علما همه خواستار تدفين شهدا بوده و هستند آنها بدون اينكه زير پرچم و نماد خاصي باشند از همان ابتدا خواستار دفن شهدا در تكيه بودند زيرا آنها را بركت محل ميدانند. در روز 28 صف جماعت زيادي در تكيه جمع شدند و نماز ظهر و عصر خوانده شد و مراسم زيارت عاشورا برگزار گرديد هشت قبر آماده كردند و تا صبح در ميدان ماندند و عزاداري داشتند.
چرا فقط پيكردوتن از شهدا را دفن كرديد؟
هدف اين بود تا آقايان را در عمل انجام شده قرار بدهند ولي بقيه شهدا را گذاشتند تا با مراسم تشييع و حضور جمعيت بيشتر مردم دفن كنند، زيرا شان و مقام شهدا خيلي بالاست و بايد با شكوه و عظمت تشييع شوند و بعد تدفين كنند براي همين قرار است روز شهادت امام رضا پيكر اين عزيزان را از محل امامزاده جعفريه تا تكيه امير چخماخ يعني محل تدفين، با برگزاري مراسم تشييع بشوند.
اين اتفاق قبل ازاين هم در يزد رخ داده است؟
نه. پيش ازاين در دانشگاه پرستاري و دانشگاه آزاد يزد و برخي مكانهاي ديگر شهداي گمنام دفن شدهاند ولي اين براي اولين بار است كه چنين قبحشكني درباره شهدا ميشود.
براي اينكه ديگر شاهد تكرار چنين اتفاقات در يزد نباشيم چه بايد كرد؟
مردم از هر قشر و گروهي كه هستند بايد مراقب باشند و از شخصيت و هويت ديني خود بهخصوص شهدا دفاع كنند تا ديگر چنين اتفاقاتي در شهر دارالمومنين يزد رخ ندهد. در كنار اين قضيه بايد بصيرتافزايي كرد؛ متاسفانه برخي حزباللهيهاي ما كه بصيرت ندارند معترض هستند و ميگويند دفن شهدا دراين مكان بيحرمتي به شهداست اينجا توريستها ميآيند وعكس ميگيرند خوب نيست درحاليكه اصلا اين مسائل اهميت ندارد. يادمان نرود شهدا اعتبار، عزت، هويت و فرهنگ زنده ما هستند كه بايد به هرقيمت ياد و نامشان حفظ شود.
* منظور آقای فرهید شبکه اجتماعی موبایلی بوده است.
مصاحبه از : معصومه طاهري