کد خبر: ۲۵۰۳۸۶
زمان انتشار: ۱۳:۵۸     ۲۲ شهريور ۱۳۹۳
برنده دادگاه چه کسی است؟ در حالی نتیجه داوری دعوای گازی ایران و ترکیه اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی اعلام می‌شود که هر کدام از طرفین دعوا مدعی هستند نتیجه داوری به نفعشان تمام خواهد شد.
به گزارش پایگاه 598 ؛به نقل از اقتصاد آنلاین
چند ماهی است که شکایت گازی ترکیه از ایران تقدیم داوری بین‌المللی در لاهه شده است.

ترک‌ها از یک سو مدعی کم فروشی ایران در گاز ارسالی به ترکیه هستند و از سوی دیگر می‌گویند قیمت گاز ایران گران است و خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه هستند.

به عبارت دقیق‌تر ترکیه مدعی است در 2 ماهه منتهی به اسفند 92 صادرات گاز ایران به این کشور به میزان مورد توافق نبوده است و 25 درصد از حجم آن کاسته شده است. بر اساس این ادعا، ترک‌ها مدعی هستند ایران یک تامین کننده پایدار انرژی برای ترکیه نبوده و کم‌فروشی کرده است.

ترکیه بر این اساس یک ادعای خسارت 2 تا 2.5 میلیارد دلاری را مطرح کرده است.

از سوی دیگر ترک‌ها مدعی شده‌اند گاز صادراتی ایران به ترکیه گران است و باید قیمت آن کاهش یابد. بر این اساس آنها خواستار کاهش 25 درصدی قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه شده‌اند. در صورت پذیرش کامل درخواست ترکیه، قیمت گاز صادراتی ایران به حدود 35 سنت در هر مترمکعب کاهش خواهد یافت.

ترکیه در عین حال درخواست افزایش واردات دو برابری گاز از ایران با قیمت‌های ارزان تر را نیز مطرح کرده است.

دلیل این درخواست ترک‌ها، استناد آنها به قیمت ناچیز گاز در قرارداد مشهور صادرات گاز ایران به یکی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس است که سال‌ها پیش منعقد شده اما هنوز اجرایی نشده است.

تانر یلدیز وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه گفته است که 99 درصد یقین دارد که رای دادگاه به نفع ترکیه خواهد بود و آنکارا دو میلیارد دلار از ایران پس خواهد گرفت.

وزیر انرژی ترکیه پیش از این تاکید کرده بود که ایرانی‌ها در خواست ترکیه را خواهند پذیرفت. در مقابل بیژن زنگنه وزیر نفت ایران در حاشیه دیدار با جودت ییلماز، وزیر توسعه کشور ترکیه با اشاره به شکایت گازی ترکیه علیه ایران گفته است: «شکایت ترکها به دیوان داوری بین المللی لاهه درباره گران بودن قیمت گاز مشکلی برای ایران ایجاد نمی‌کند و به احتمال زیاد ایران برنده این داوری خواهد بود.»

وی در عین حال گفته بود ترکیه به دنبال کاهش قیمت است و از طرفی نیز قصد دارد واردات گاز خود از ایران را افزایش دهد. بنابراین افزایش صادرات گاز به ترکیه خواسته ما است و اگر قرار باشد حجم صادرات به این کشور اضافه شود ممکن است در خصوص کاهش قیمت نیز وارد مذاکره شویم.

متخصصان مذاکرات نفت و گاز معتقدند هر یک از طرفین قرارداد که از داوری پیروز خارج شود دست بالا در مذاکرات مربوط به قیمت و افزایش حجم صادرات گاز را خواهد داشت.

علی ماجدی، معاون وزیر نفت در امور بین‌الملل در اسفند ماه سال گذشته در گفت‌وگو با فارس گفته بود: «ترکیه به دنبال کاهش قیمت گاز صادراتی ایران و به طور همزمان افزایش واردات گاز از ایران است. 4 تا 5 ماه دیگر نتایج داوری بین ایران و ترکیه درباره قیمت و میزان گاز صادراتی ایران مشخص می‌شود و ما همزمان مذاکره با طرف ترکیه‌ای را ادامه می‌دهیم. ترک‌ها به دنبال دریافت خسارت درباره ادعای کاهش صادرات گاز ما به ترکیه نیز هستند که در این باره نیز با آنها مذاکره می‌کنیم»

باید تاکید کرد شکایت گازی ترکیه از ایران در حالی مطرح شده است که ترک‌ها در مقاطعی به دلیل مشکلات تحریم بانکی درباره پرداخت بهای گاز صادراتی ایران به ترکیه به تعهدات خود عمل نکرده‌اند و طرف ایرانی می تواند به همین دلیل از آنها به دیوان داوری شکایت کند.

حمیدرضا عراقی در گفت‌وگو با فارس نیز اخیرا اعلام کرده بود در قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه این اجازه داده شده که هر یک از طرفین 5 بار درباره قیمت و دیگر موارد قرارداد شکایت و درخواست بازنگری داشته باشند و شکایت اخیر گازی ترکیه دومین شکایت در قالب این قرارداد است.

وی اضافه می کندک درباره نخستین شکایت ترکیه در سال‌های گذشته 15 درصد از قیمت گاز ایران کاسته شده بود و مرجع داوری گفته بود مباحث مربوط به price reduction یا (کاهش قیمت) از اختیارات ما نیست و ترک‌ها دوباره بر همین اساس شکایت کردند که در حال رسیدگی است.

مدیرعامل شرکت ملی گازی تصریح می کند در برابر ادعای ترکیه یک بار سال گذشته دفاع شد و ادامه دفاع برای امسال باقی ماند که در سال جاری نیز وکلا و کارشناسان ما دوباره دفاعیات خودشان را ارائه کردند و از دفاعیات و مباحث رد و بدل شده راضی بوده‌اند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس،همچنین چندی پیش تانر یلدیز وزیر انرژی ترکیه  در سخنان خود در صحن مجلس ترکیه اعلام کرده است دولت آنکارا به همکاری در طرح های انرژی اهمیت زیادی قائل است و تصمیم دارد این پروژه ها را با روسیه، آذربایجان و ایران و تا حتی امکان با ترکمنستان و عراق توسعه دهد.

وی با اشاره به اینکه منتظر رای دادگاه هستیم تصریح می کند: شرایط اگر به صورت کنونی پیش رود می توان انتظار داشت که ایران قیمت گاز صادراتی خود را به ترکیه کاهش دهد که نتیجه این داوری تا اواخر سال میلادی اعلام خواهد شد
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها